Vörösbor borospohárba öntve

A borivás segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget - de van egy csapda

Az Amerikai Szív Szövetség új tanulmánya betekintést nyújt abba, hogyan ihatunk okosabban és biztonságosabban.

Bár a bor lehetséges egészségügyi előnyeit hevesen vitatják, az Amerikai Szív Szövetség (AHA) idei Epidemiology, Prevention, Lifestyle & Cardiometabolic Health Conference (Epidemiológia, megelőzés, életmód és kardiometabolikus egészség konferencia) alkalmából érkező legújabb kutatás szerint a mértékletes borfogyasztás segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget. Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) meghatározása szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás nem több, mint napi egy, 1,5 dl pohár bor a születéskor nőként meghatározott személyek esetében, és napi két, 1,5 dl pohár a születéskor férfiakként meghatározott személyek esetében.

Érdekes módon az eredmények csak akkor bizonyultak igaznak, ha az emberek étkezés közben itták meg az egy-két pohárral, olvasható az EatingWell cikkében.

Dr. Hao Ma, a tanulmány szerzője és a New Orleans-i Tulane Egyetem Elhízástudományi Központjának biostatisztikai elemzője szerint ez a tanulmány azért fontos, mert a borral kapcsolatos legtöbb kutatás a fogyasztás mennyiségéről szólt, és vegyes eredményeket mutatott. Hozzáteszi, ez az egyik első olyan tanulmány, amely az alkoholfogyasztás részleteit (például a fogyasztás időzítését) vizsgálja, hogy jobban megértse a lehetséges kockázatokat és előnyöket.

A tanulmányhoz a tudósok az Egyesült Királyság Biobankjából származó közel 312 400 felnőtt adatait elemezték, akik saját bevallásuk szerint alkoholt fogyasztottak, és a vizsgálat kezdetekor nem szenvedtek 2-es típusú cukorbetegségben, szív- és érrendszeri betegségben vagy rákban. Ezek a felnőttek 11 éven keresztül részt vettek a nyomon követési felmérésekben, és azokat, akik terhesség, betegség vagy más okok miatt csökkentették vagy megszüntették az alkoholfogyasztást ez idő alatt, nem számolták be a vizsgálatba.

A kutatók megállapították, hogy az étkezés melletti alkoholfogyasztás – különösen a boré – 14%-kal alacsonyabb kockázattal járt a 2-es típusú cukorbetegség szempontjából, mint az étkezés nélküli alkoholfogyasztás. Ez elég fontos eredmény az Egyesült Államokban, tekintve, hogy a CDC jelentése szerint 10-ből 1 emberből 1 cukorbeteg, és több mint 3-ből 1 prediabéteszes.

„Ennek a tanulmánynak az az üzenete, hogy a mérsékelt mennyiségű bor étkezés melletti fogyasztása megelőzheti a 2-es típusú cukorbetegséget, ha nincs más olyan egészségi állapot, amelyet a mérsékelt alkoholfogyasztás negatívan befolyásolhat, és az orvossal konzultáltunk”

– mondta Ma.

A kutatók azt is megállapították, hogy míg a borfogyasztás a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenésével járt együtt, a sör- és szeszesital-fogyasztás a kockázat növekedésével, különösen akkor, ha a fogyasztás még a napi ajánlásnál is valamivel magasabb volt.

Dr. Robert H. Eckel, az Amerikai Szívgyógyász Szövetség (FAHA) tagja a tanulmány sajtóközleményében megjegyezte, hogy ez az érdekes összefüggés azt mutathatja, hogy a jelek szerint nem az alkohol, hanem a bor egyéb összetevői, például az antioxidánsok kedveznek a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának.

A tanulmány az amerikai alkoholfogyasztás más országokhoz és kultúrákhoz viszonyított különbségeiről is szól. Az Egyesült Államokban az úgynevezett Happy Hour nem mindig helyezi előtérbe a nassolást, míg más országokban gyakran találunk ételt az alkohol mellé felszolgálva, gondoljunk csak a Spanyolországban felszolgált tapasokra.

Ráadásul a binge drinking, vagyis rohamos ivászat (rövid időn belül nagy mennyiségű alkohol fogyasztásával részegségbe kerülés) is elterjedt probléma az Egyesült Államokban. A CDC jelentése szerint minden hatodik ember tesz így, míg az emberek 25%-a hetente iszik. Bár a binge drinking más országokban is előfordul, az alkoholfogyasztás ételekkel való párosítása és a mértékletes ivás hosszú távon segíthet megelőzni a másnaposságot és a krónikusabb negatív egészségügyi következményeket.

Fontos megjegyezni, hogy az Amerikai Szívgyógyász Szövetség szerint nem kell elkezdeni az alkoholfogyasztást, ha jelenleg absztinensek vagyunk. Az alkohollal és az egészséggel kapcsolatban is sok ellentétes adat áll rendelkezésre. Ha azonban már fogyasztunk alkoholt, ez a tanulmány rávilágít az okosabb alkoholfogyasztás módjaira: mindig párosítsuk az alkoholt étellel, igyunk mértékkel, és ha mégis az ivás mellett döntünk, válasszuk inkább a bort.

Emellett fontos megjegyezni, hogy az említett tanulmányt olyan embercsoporton végezték, akik többnyire európai származásúak. A résztvevők 95%-a fehér bőrű és középkorú volt, ezért több kutatást kell végezni más korosztályokon, népességcsoportokon és más háttérrel rendelkező személyeken.

Nyitókép: Shutterstock / Africa Studio