Fiatal mosolygó nő az óráját nézi reggelizés közben

Ez a legjobb idő az evésre a szív egészségéért

Ha figyelsz arra, hogy hány óra előtt egyél utoljára, azzal megmenekülhetsz a magas vérnyomás és a súlygyarapodás okozta egészségügyi kockázatoktól. Tedd meg a szív egészségéért!


Ha 18 óra előtt fogyasztod el a vacsorát, azzal javíthatod a szív egészségét, és csökkentheted a hízás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Ezzel szemben a szívbetegség kockázatát minden este 18 óra után elfogyasztott kalória/ 1 százalékkal növeled. Tehát nem csak az számít, hogy mit fogyasztunk, hanem az is, hogy mikor tesszük azt. A késő esti nagy étkezések ugyanis fokozottan növelhetik a szívbetegségek kockázatát.

112, átlagosan 33 éves nőn végzett kutatás során azt vizsgálták, hogy a kora esti vagy a késő esti étkezés milyen hatással lehet a szív egészségére.

Azoknak a résztvevőknek, akik este 6 óra után étkeztek, nagyobb valószínűséggel volt magas vérnyomásuk, emelkedett vércukorszintjük és megnövekedett testtömegindexük (BMI), amelyek a szív- és érrendszeri betegségek kockázati mutatói.

Dr. Nour Makarem, a tanulmány vezetője így fogalmazott:

„Eddig a szívbetegségek megelőzésére irányuló életmódbeli megközelítések főként arra összpontosítottak, hogy mennyit és mit eszünk. Ezek az eredmények azonban azt mutatják, hogy a tudatos étkezés, amellyel figyelünk az esti vacsorák időzítésére és a kalóriabevitelre, egyszerű és nagy segítséget nyújthatnak a szívbetegségek kockázatának csökkentésében.”

A modern életmód arra kényszeríti az embereket, hogy korán keljenek és későn egyenek, ami megzavarja a szervezet természetes ciklusait és a bioritmusát. Korábbi tanulmányok szerint azonban ha 90 perccel később reggelizünk és 90 perccel korábban vacsorázunk a megszokottnál, az nagyban csökkentheti a testzsírt és javítja az inzulinszintet is.

Nyitókép: Shutterstock

(PsyBlog)