Női páciens pajzsmirigyét ultrahanggal vizsgáló orvos

A torokrák tünetei, melyeket ki kell vizsgáltatni

A nemzetközi rákkutató alapítvány – World Cancer Research Fund – új becslései megmutatták azokat az életmódbeli tényezőket, amelyek évente mintegy 155 000 rákos megbetegedésért felelősek.

A szervezet szerint az egészséges táplálkozás, az aktív életmód, az egészséges testsúly fenntartása és a dohányzásról való leszokás a diagnózisok mintegy 40%-át megelőzhetné.

A számadatok azután születtek, hogy a Cancer Research UK közölte, a dohányzás megszüntetése csökkentené a nélkülözéssel összefüggő rákos halálesetek számát, és a PLOS folyóiratban nemrég publikált tanulmány szerint ezek a számok csak Angliában 27 200-ról 16 500-ra csökkennének. Ez nem csak a tüdőrákosok számát érinti.

„A dohányzás az embereket többféle rákos megbetegedés kockázatának teszi ki, többek között a szájban, a torokban és a húgyhólyagban. Ez is hozzájárul az artériák beszűküléséhez, és növeli a vér megalvadását, vagyis a dohányosoknál lényegesen nagyobb a szívbetegség, a szívroham, a szélütés és a demencia kockázata”

– mondja Dr. Naveen Puri, a Bupa Health Clinics klinikai igazgatóhelyettese.

A torokrák leggyakoribb tünetei közé tartozik a tartós rekedtség, a négy-hat hétnél tovább tartó torokfájás és a nyelési nehézségek. A fülfájással járó torokfájás szintén olyan tünet, amelyet érdemes kivizsgáltatni.

A dohányzásról való leszokásnak számos egészségügyi előnye van, de sok tévhit is kering ezzel kapcsolatban, melyek közül az öt leggyakoribb mítoszt mutatjuk meg.

1. Túl késő leszokni a dohányzásról

Ha valaki sok éve dohányzik már, esetleg azt gondolhatja, hogy nincs értelme leszokni róla, mert a cigaretta már úgyis minden káros hatását kifejthette. Ez azonban egyáltalán nem igaz.

"A dohányzásról való leszokás nem könnyű, de az előnyei, melyek már az első órától jelentkeznek, évekkel meghosszabbíthatják az életét. A kockázatok, amelyekkel dohányosként szembesül, már az első naptól kezdve csökkennek, amikor leszokik”

– magyarázza Puri.

2. Csak akaraterő kell hozzá

Az elhatározás és a motiváció a leszokáshoz nagyon hasznos, de nem csak azon múlik. Puri szerint a kutatások kimutatták, hogy az e-cigaretta segíthet leszokni a dohányzásról.

„Különböző gyógyszereket írhat fel az orvosa, valamint recept nélkül kapható dohányzásról való leszokást segítő szerek, például nikotinos gumik és pasztillák és nikotininhalátorok is vannak, amelyek mind segíthetnek csökkenteni a sóvárgást.”

3. Egyik pillanatról a másikra kell letenni a cigit

Puri szerint nagyobb valószínűséggel tesszük le a cigarettát, ha a célunk elérhető. Ha lassan és fokozatosan tesszük mindezt, valószínűleg sikerülni fog, sőt, akár még túl is szárnyalhatjuk az elvárásainkat. Könnyeb lehet, ha első lépésként egy, három vagy öt napra szokunk le, és meglátja, hogyan érezzük magunkat.

Érdemes előre kitűzni egy dátumot, amikor abbahagyjuk teljesen a dohányzást, a lényeg, hogy legyen egy kitűzött cél, mert ez ad valamit, amiért dolgozhatunk és előzetes tervet készíthetünk hozzá.

4. Elviselhetetlen sóvárgást fogunk érezni

Sokan akkor dohányoznak, amikor intenzív negatív érzelmek érik őket, például amikor szoronganak vagy stresszesek, de az is lehet, hogy a cigit bizonyos tevékenységekhez társítjuk, például alkoholfogyasztáshoz, egy étkezés befejezéséhez vagy a barátokkal való együttléthez, magyarázza Puri.

Éppen ezért azt ajánlja, hogy hasznos lehet egy helyettesítő, például rágógumi használata a fent felsorolt helyzetekben.

5. Egyedül kell végigcsinálni

Nincs ilyen szabály, sőt, könnyebb és hatékonyabb lehet a leszokás egy szociális támogató hálózattal magunk körül, mert segít motiválni a nehezebb pillanatokban.

(Independent)

Nyitókép: Shutterstock