Élelmiszer-kiegészítők: halolaj, omega 3, omega 6, omega 9, A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, lenmagolaj

Egy népszerű étrend-kiegészítő, amely az Alzheimer-kór ellen harcol

A 70 év feletti emberek közül körülbelül minden 6. emberre jellemző az enyhe kognitív károsodás. Ezeknek a személyeknek körülbelül a felénél öt éven belül Alzheimer-kór alakul ki.

Egy tanulmány szerint az omega-3-kiegészítőkkel kezelt Alzheimer-kóros betegek megőrzik memóriafunkcióikat.

Tizennyolc, a legyengítő betegségben szenvedő betegnek hat hónapon át reggel és este adtak omega-3-kiegészítőket. A betegek összesen 2,3 g omega-3-kiegészítőt kaptak naponta.

Egy 15 fős csoporttal hasonlították össze őket, akik kontrollként szolgáltak.

Dr. Yvonne Freund-Levi, a tanulmány társszerzője az eredményeket ismertetve elmondta, hogy az omega-3-at szedő csoportba tartozó betegek memóriafunkciója stabil, míg a kontrollcsoportba tartozó betegeké romlott. Ezt mutatták a memóriatesztek is.

A kutatók biológiai markereket is vizsgáltak a betegek gerincfolyadékában, ez Freund-Levi szerint azonban nem mutatott különbséget a két csoport között.

„...nem látunk különbséget a csoportok között, amikor a gerincfolyadék-mintákban a különböző biomarkereket vizsgáljuk.”

A tanulmány egy nagyobb program része, amely több mint 200, enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kórban szenvedő beteget vizsgál.

A kutatók eddig azt találták, hogy az omega-3 valóban átkerül a táplálék-kiegészítőkből az agyba. A mostani vizsgálatban azt is megállapították, hogy az omega-3 kapcsolatban állt a károsodott idegsejtekkel kapcsolatos biomarkerekkel.

„Még ha ezek az adatok nem is elegendőek ahhoz, hogy jelenleg megváltoztassuk a betegeknek szóló ajánlásainkat, a kutatók számára érdekes anyagot jelentenek, amelyre építhetnek”

– fogalmazott Freund-Levi.

Hozzátette, hogy mivel egy kis tanulmányról van szó, bölcs dolog óvatosnak lenni.

„Óvatosak vagyunk az ajánlásokkal kapcsolatban, de tudjuk, hogy a korai kezdés messze a legjobb – a betegséget későbbi stádiumban nehéz befolyásolni. A legjobb tanács, amit jelenleg adhatunk, az a fizikai aktivitás és az omega-3 bevitele az étrendbe – olajos halak formájában vagy étrend-kiegészítőként.”

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock