
Egy népszerű étrend-kiegészítő, amely az Alzheimer-kór ellen harcol
Egy tanulmány szerint az omega-3-kiegészítőkkel kezelt Alzheimer-kóros betegek megőrzik memóriafunkcióikat.
Tizennyolc, a legyengítő betegségben szenvedő betegnek hat hónapon át reggel és este adtak omega-3-kiegészítőket. A betegek összesen 2,3 g omega-3-kiegészítőt kaptak naponta.
Egy 15 fős csoporttal hasonlították össze őket, akik kontrollként szolgáltak.
Dr. Yvonne Freund-Levi, a tanulmány társszerzője az eredményeket ismertetve elmondta, hogy az omega-3-at szedő csoportba tartozó betegek memóriafunkciója stabil, míg a kontrollcsoportba tartozó betegeké romlott. Ezt mutatták a memóriatesztek is.
A kutatók biológiai markereket is vizsgáltak a betegek gerincfolyadékában, ez Freund-Levi szerint azonban nem mutatott különbséget a két csoport között.
„...nem látunk különbséget a csoportok között, amikor a gerincfolyadék-mintákban a különböző biomarkereket vizsgáljuk.”
A tanulmány egy nagyobb program része, amely több mint 200, enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kórban szenvedő beteget vizsgál.
A kutatók eddig azt találták, hogy az omega-3 valóban átkerül a táplálék-kiegészítőkből az agyba. A mostani vizsgálatban azt is megállapították, hogy az omega-3 kapcsolatban állt a károsodott idegsejtekkel kapcsolatos biomarkerekkel.
„Még ha ezek az adatok nem is elegendőek ahhoz, hogy jelenleg megváltoztassuk a betegeknek szóló ajánlásainkat, a kutatók számára érdekes anyagot jelentenek, amelyre építhetnek”
– fogalmazott Freund-Levi.
Hozzátette, hogy mivel egy kis tanulmányról van szó, bölcs dolog óvatosnak lenni.
„Óvatosak vagyunk az ajánlásokkal kapcsolatban, de tudjuk, hogy a korai kezdés messze a legjobb – a betegséget későbbi stádiumban nehéz befolyásolni. A legjobb tanács, amit jelenleg adhatunk, az a fizikai aktivitás és az omega-3 bevitele az étrendbe – olajos halak formájában vagy étrend-kiegészítőként.”
(PsyBlog)
Nyitókép: Shutterstock