Gyermekét szoptató nő

Az anyatej fokozza a koraszülöttek agyának fejlődését

Egy tanulmány szerint minél több anyatejet kapnak a koraszülött csecsemők az újszülött intenzív osztályon, annál jobban fejlődik az agyuk.

Az agykéreg – az agy tanulásért és gondolkodásért felelős része – a koraszülötteknél általában fejletlen, de azoknál a csecsemőknél, akik nagy mennyiségű anyatejet fogyasztottak, gyorsan hasonlított a koraszülöttekéhez. A szakértők szerint a koraszülöttek anyatejjel való táplálása segíthet csökkenteni a koraszüléssel járó fejlődési és tanulási problémákat.

Évente világszerte 15 millió gyermek születik koraszülöttként – a 37. hét előtt –, és ez még mindig a halálozás és a fogyatékosság legnagyobb oka az újszülöttek körében.

A koraszülött gyermekeknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki olyan problémák, amelyek egész életükre kihatnak, mint például tanulási nehézségek, látási, hallási és viselkedési problémák, valamint agyi bénulás.

Az egyetem kutatói 212 olyan csecsemő agyát vizsgálták meg, akik a Theirworld Edinburgh Birth Cohort nevű, a koraszülöttek fejlődését a születéstől a felnőttkorig nyomon követő vizsgálatban vettek részt.

A csoportba 135 olyan csecsemő tartozott, akik a terhesség 32. hete előtt született és 77 időre született baba. A kutatók információkat gyűjtöttek arról, hogyan táplálták a koraszülötteket az újszülött kori intenzív ellátás során, és minden csecsemőnél agyi szkennelést végeztek a fogantatástól számított 40. hét körül.

Ezek kimutatták, hogy azok a csecsemők, akik nagyobb mennyiségű anyatejet kaptak – anyjuktól vagy donortól –, érettebb agykéreggel rendelkeztek azokhoz képest, akik kevesebbet kaptak, a koraszülöttek vizsgálatához hasonlóan.

Az anyatej számos olyan elemet tartalmaz, például a zsírok, fehérjék és ásványi anyagok kedvező egyensúlyát, valamint egy sor más, a csecsemők immunitását segítő jótékony tényezőt, amelyek szakértők szerint támogathatják az agy fejlődését.

További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy pontosan megértsük ezek pontos szerepét abban, hogy a koraszülött csecsemők agya felzárkózzon a koraszülött csecsemőknél megfigyelhető fejlődéshez.

„Eredményeink arra utalnak, hogy a koraszülést követő hetekben az agy fejlődése javul azoknál a csecsemőknél, akik nagyobb mennyiségű anyatejet kapnak. A koraszülöttek anyáit támogatni kell az anyatej lefejtésében, ha tehetik, amíg gyermekük az újszülöttosztályon van, mivel ez adhatja a legjobb esélyt az egészséges agyfejlődésre”

– mondja Dr. Gemma Sullivan neonatológus szakorvos.

A Jennifer Brown Research Laboratory-t 2004-ben hozták létre az Edinburgh-i Egyetemen a Theirworld, a globális gyermekjótékonysági szervezet úttörő projektjeként. A laboratórium a koraszülés kockázatának kitett nők jobb azonosításán, a koraszülés megelőzését célzó kezelések kifejlesztésén, valamint annak kutatásán dolgozik, hogyan lehetne jobban segíteni az újszülötteket a születés utáni első órákban és napokban.

(MediaXpress)

Nyitókép: Shutterstock