Baba.

A szakértők szerint ezért fontos, hogy sokat beszélj a kisbabádhoz

Egy új kutatás szerint a csecsemőkkel való beszélgetés segíthet a fejlődő agyuk szerkezetének kialakításában.


A Kelet-Angliai Egyetem kutatói által folytatott tanulmány szerint azok a gyermekek, akik rendszeresen beszédet hallanak maguk körül, hatékonyabb neuronokkal rendelkeznek.

Az agyi szkennelések kimutatták, hogy a nyelvfeldolgozó régióikban nagyobb koncentrációban található a mielin, ami az a szigetelőhüvely, amely körülveszi az idegsejteket, és lehetővé teszi az agy számára, hogy gyorsabban és hatékonyabban küldjön üzeneteket.

Bár még sok mindent meg kell még tanulnunk ezekről a folyamatokról, a szülőknek szóló üzenet egyértelmű: beszélgessetek a babátokkal, a kisgyermekeitekkel, a gyermekeitekkel. Nemcsak hogy figyelnek, de a nyelvi inputod szó szerint formálja az agyukat

– mondja John Spencer, a Kelet-Angliai Egyetem kognitív pszichológusa.

Ez is érdekelhet: Megtalálták a leghatékonyabb módszert egy síró baba elaltatására

A felmérés során a kutatók több mint 140 kisgyermekkel és csecsemővel három napon keresztül felvevőkészüléket viseltettek. Az összegyűjtött több ezer órányi hangfelvételen a kutatók hallhatták, hogy a gyerekek mit hallanak nap mint nap.

Ezután a gyerekek valamivel több mint felét szundikálás közben MRI-vizsgálatnak vetették alá.

Spencer elmagyarázta, hogy a csecsemők agyának fejlődése természetesen különböző szakaszokon megy keresztül. Néha az agya új sejtek építésével van elfoglalva, míg máskor a már felépített sejtek finomításával.

A szakemberek szerint az életünk első néhány évében úgy tűnik, hogy a puszta agynövekedés kerül előtérbe. Kétéves korára az ember már a felnőttek agytérfogatának 80 százalékával rendelkezik. Ezt követően a metszési és ápolási szakaszok lépnek igazán működésbe.

Ez azt sugallja, hogy a beszéd ugyanolyan fontos hat hónapos korban, mint 30 hónapos korban, de másképp hat az agyra, mert az agy más „állapotban" van

– írja Spencer a The Conversation című lapnak írt friss cikkében.

Hat hónapos korban például lehetséges, hogy a több beszéd hallása késlelteti a mielinizációt, és helyette elősegíti az agy növekedését. Egyelőre azonban ez csak spekuláció.

Mindezek ellenére számos tanulmány kimutatta, hogy a nyelvi expozíció fontos a gyermek nyelvi feldolgozása, szókincse, nyelvtana és verbális gondolkodása szempontjából. Az azonban, hogy ezek a készségek hogyan jelennek meg az agyban zajló folyamatokban, továbbra is nagyrészt ismeretlen.

A szakemberek szerint további kutatásokra van szükség annak megértéséhez, hogy ezek a szerkezeti változások hogyan hatnak a nyelvtanulásra.

Forrás: Science Alert

Kép: Shutterstock