Egy stresszes diák fejét fogva ül az iskolai szekrénye mellett

Illik rád ez a személyiségjegy? Kutatók szerint ettől alakulhat ki a depresszió

Milyen személyiségjegy vezethet a depresszió kialakulásához? Mi vajon veszélyeztetettek vagyunk ebből a szempontból? Ez a kérdés valószínűleg már sokaknak az eszükbe jutott. Egy összefoglaló tanulmány most két kutatás eredményeit egybevetve erre a megállapításra jutott.


A jelenlegi áttekintés szerzői két korábbi kutatás eredményeit összegezték. Az egyik során összesen 21 ezer iker embert kértek fel résztvevőnek. Velük kezdetben személyiségteszteket töltettek ki, hogy rájöjjenek, milyen létszemlélet alapján kémlelik a világ történéseit, miként gondolkodnak, és hogyan birkóznak meg a mindennapi nehézségekkel.

Több mint 25 esztendővel később a felmérést végző szakemberek ismét felkeresték az alanyokat, hogy felmerjék az életük során gyűjtött, depresszióval és szorongással kapcsolatos tapasztalataikat. A második kulcsfontosságú kutatás több másik, a személyiség és a depresszió közötti kapcsolatról szóló vizsgálatot tekintett át.

Végeredményként az új tanulmány megállapította, hogy a depresszió kialakulásához jelentős mértékben hozzájárul a negatív érzelmesség, vagyis a neurotikus személyiség. Az ilyen emberek nehezebben viselik a stresszes helyzeteket az átlagnál, illetve több negatív érzelmet és hangulatingadozást tapasztalnak, valamint sokszor félénkek és magukba fordulók is.

Egy depresszi\u00f3s l\u00e1ny egyed\u00fcl \u00e1ll az utc\u00e1n

Fotó: Unsplash/Eric Ward

Mindezek értelmében ez a személyiségjegy összefügg a depresszióval. Ezen túl például az introvertáltság is hozzájárulhat ehhez a mentális betegséghez, mégis az eredmények alapján a negatív érzelmesség az, melyre nagyobb figyelmet kell szentelni a kezelések, valamint a további kutatások során.

Jó hír, hogy ez a személyiségjegy megváltoztatható, kezelhető. A PsyBlog cikkében így idézték a kísérletek során részt vett kutatók szavait:

„A személyiség legalábbis valamelyest alakítható, különösen fiatalkorban, de évekkel előre megjósolhatja a depresszió kialakulását, ami a vonásokat potenciálisan alkalmas eszközzé teszi a veszélyeztetett egyének azonosítására és a beavatkozásokkal kapcsolatos tájékoztatására.”

Korábbi cikkeinkben már mi is sokszor foglalkoztunk a mentális egészség témakörével. Többek között beszéltünk arról, hogy milyen vitaminokat érdemes szedni , ha érzelmileg nem érezzük magunkat igazán a toppon, valamint arról is írtunk, hogy mitől olyan gyakori jelenség az őszi, vagy akár a téli szorongás.

Nyitókép: Unsplash/Yosi Prihantoro