Fiatal nő aggódva nézi az előtte lévő salátás tányért és a csokikat, hogy melyikből egyen

Túl lehet aggódni azt, hogy mit eszünk?

Egy, az orthorexia nervosával kapcsolatos kutatása megmutatja, mi áll az egészséges élelmiszerek megszállottsága mögött.

A nassolnivalók világszerte a mindennapi élet szerves részét képezik. Szinte végtelen számú finomság létezik, amelyek olyan ízekkel rendelkeznek, mint a sós, cukros, fűszeres és a fentiek mindegyike. Az egészségtelen táplálkozás azonban nem áll meg a napunk nassolási szakaszában. A pizzából, tésztából, hamburgerből vagy tacóból álló ebédek és vacsorák egész héten szerepelhetnek az étlapunkon.

A spektrum másik végpontján ezeket a szokásokat elkerülik azok az emberek, akik ébren töltött óráik során minden ilyen kényeztetést megtagadnak a természetes, lehetőleg organikus termékek javára. Megvetéssel néznek azokra, akik gyorséttermekben esznek, előrecsomagolt termékekkel pakolják tele a bevásárlókocsijukat, és fánkkal vagy gofrival kezdik a napot.

Amikor az egészséges táplálkozás átlépi a határt

Talán mi is ismerünk olyat, aki ezt a viselkedést olyan szélsőségesen űzi, hogy alig tudunk vele együtt enni. Egy családi összejövetelen vagy akár az irodában is szívből panaszkodnak, ha a választék nem felel meg az elvárásaiknak.

Clotilde Lasson és Patrick Raynal, a Universite Toulouse Jean Jaures munkatársai szerint a szaknyelven orthorexia nervosa (ON) néven ismert állapot az egészséges táplálkozással való túlzott foglalkozással jár. Azt gondolhatjuk, hogy az étkezési zavar (pl. anorexia vagy bulimia nervosa) csak az evés mennyiségére és a testképükre vonatkozik, de a kifejezés nervosa része, amely az egészséges táplálkozással kapcsolatos, azt sugallja, hogy ez egy hétköznapi aggodalom, amely kicsúszik a kezünkből. Ha tehát a családtagunkra vagy munkatársunkra gondolunk, elképzelhető, hogy az ő nézetei arról, hogy mi az egészséges és mi nem, problémás méreteket öltöttek.

Az egészségtudatosságnak minden bizonnyal vannak kívánatos tulajdonságai. Azok az emberek, akik kerülik a túlzott nátrium-, cukor- és zsírbevitelt az étrendjükben, általában alacsonyabb testtömegindexet (BMI) tartanak fenn, és ha sportolnak is, jelentős előnyöket élvezhetnek a hosszú élettartam szempontjából. Azokban az emberekben azonban, akik minden káros összetevőtől mentesíteni kívánják a testüket, átkapcsol valami.

Az U. Toulouse-i szerzők által idézett közzétett tanulmányok alapján valószínűleg mi is tudunk legalább egy vagy több olyan személyt mondani, aki minden egyes falat miatt bosszankodik, amit elfogyaszt. Korábbi munkák szerint az egészségügyi szakemberek kétharmada számol be arról, hogy megfigyelt olyan embereket, akiknél jelentkeznek a tünetei, és körülbelül ugyanennyien úgy vélik, hogy az ON nagyobb figyelmet érdemel.

Nem egyértelmű, hogy az ON megérdemli-e, hogy bekerüljön egy diagnosztikai keretbe, de Lasson és Raynal javaslata szerint komoly egészségügyi kockázatot jelenthet:

„Paradox módon ez az egészség iránti megszállottság olyan negatív következményekhez vezethet, mint a táplálkozási hiányosságok, a nem szándékos fogyás és az alultápláltság".

Mi vezet oda, hogy az embereket ennyire foglalkoztatja az étel, amit megesznek?

Bármi legyen is a diagnosztikai kategória státusza, továbbra is kérdéses, hogy az ON hogyan viszonyulhat más pszichológiai zavarokhoz és általában a személyiséghez. Az ON és az említett egyéb tulajdonságok lehetséges kapcsolatainak vizsgálata érdekében a francia szerzők úgy döntöttek, hogy megnézik, hogyan viszonyulnak az ON mérőszámának pontszámai az evészavarok és számos személyiségzavar klinikai tüneteihez, valamint a szorongáshoz, az önértékeléshez és a depressziós tünetekhez.

A magas ON-értékkel rendelkező emberek potenciálisan a nárcisztikus személyiségzavar irányába hajolhatnak, ami a külsőségekkel való túlzott foglalkozásra utal, valamint a kényszeres személyiségzavarral (merevség és túlzott kontroll) és a paranoid személyiségzavarral (személyes károkozással kapcsolatos aggodalom) összefüggő tulajdonságokra.

A szerzők az ON viselkedést is megvizsgálták a skizotípusos személyiségzavarral kapcsolatban, amelyben az egyének olyan tételeket fogadnak el, mint például „Az emberek néha zárkózottnak és távolságtartónak találnak”.

A kutatócsoport által a főiskolai hallgatói mintának beadott ON-mérőeszközzel az alábbi, 1-től 4-ig (a „nem” és a „mindig” közötti skálán értékelt kérdések vonatkoznak rám) értékelt mintakérdések megválaszolásával fedezhetjük fel:

  • Evés közben figyelsz-e az étel kalóriatartalmára?
  • Hajlandó vagy-e több pénzt költeni azért, hogy egészségesebb ételeket fogyassz?
  • Úgy gondolod, hogy az a meggyőződés, hogy csak egészséges ételeket eszel, javítja az önbecsülést?
  • Az étkezési döntéseidet az egészségi állapotoddal kapcsolatos aggodalmad kondicionálja?
  • Úgy gondolod, hogy az egészséges ételek fogyasztása megváltoztatja az életmódod (az étkezések gyakorisága, a barátok...)?

A francia mintában szereplő 3235 főiskolai hallgató közül, akik kitöltötték az eszközkészletet, a szerzők kiválogatták azt a 106 fős csoportot, amelyik a mintát alkotta, és amelyik szerintük megfelel az orthorexia nervosa kritériumainak. Életkoruk 18 és 28 év között volt, és átlagosan 21-es normál BMI-vel rendelkeztek. Több mint a fele azt állította, hogy betart egy bizonyos diétát.

A klaszterelemzés néven ismert statisztikai módszerrel, amelynek célja a profilok vagy minták azonosítása volt, Lasson és Raynal megvizsgálta a részmintában szereplő 106 személy pontszámait. Az eredményeket összesítve a szerzők alátámasztották az ON és a négy személyiségzavaros vonás közötti kapcsolatot.

Mint megállapították, az ON tünetei pozitívan korrelálnak az ártalomkerüléssel, a transzcendenciával és a neuroticizmussal, és negatívan korrelálnak az önirányultsággal, alátámasztva a korábbi kutatásokat, amelyek szerint amikor az ON súlyossá válik, az egyének paranoia felé fordulhatnak, az összeesküvés-elmélet lelkes híveivé válhatnak, gyanakvást tanúsítva az élelmiszerekkel szemben, attól tartva, hogy a termelők hanyagságból, pénzszerzés céljából vagy [puszta] rosszindulatból meg akarják mérgezni őket.

A nárcizmus is szerepet játszhat az ON-profilban: az egészséges ételek korlátozó fogyasztását valló egyének úgy érzik, hogy a tökéletesen egészséges táplálkozásra való törekvésükben felsőbbrendűek másoknál. Véleményük szerint mindenki más teletömheti magát vajas popcornnal, de ők képesek felülemelkedni ezen.

Az egészségtelen és az egészséges táplálkozás közötti egyensúly megtalálása

Mint ezekből az eredményekből is látható, azok az emberek, akik a szélsőségesnek vallják, hogy kerülniük kell minden olyan élelmiszert, amelyet a tömegtermelés szennyezett, vagy amely erősen terhelt az egészségre káros összetevőkkel, nem csak arra törekszenek, hogy karcsúak maradjanak, vagy hosszabb életet élvezzenek.

A mentális egészségük is szenved, mivel nap mint nap azzal vannak elfoglalva, hogy honnan származik az ételük, valamint az élelmiszergyártók rosszindulatú szándékaival.

Összefoglalva, a fizikai működés és az általános egészség szempontjából a jó minőségű étrend továbbra is előnyösebb, mint az egészségtelen. Az egyensúly fenntartása az étkezéshez való hozzáállásodban, valamint abban, hogy ténylegesen mit eszünk, segíthet abban, hogy mindkét típusú beteljesülést megtaláljuk.

(Psychology Today)

Nyitókép: Shutterstock