Interneten böngésző nő

A legkeresettebb női egészségügyi témák - az egészen furáktól a komoly problémákig

A hüvelyszag, a perimenopauza és a hasi fájdalom voltak azok a női egészségügyi témák, amelyekre a nők 2022-ben a legtöbbet kerestek.

A Livi brit digitális egészségügyi szolgáltató adatai szerint tavaly több százezren kerestek választ olyan kérdésekre, mint a „Miért van hüvelyszagom?” és a „Hogyan lehet észrevenni a perimenopauza tüneteit” az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Svédországban.

A platform, amely egy egészségügyi tanácsadási központnak ad otthont, feltárta, hogy a három országban a nők körében a leglátogatottabb tartalmi cikkek közé tartozik. Emellett megállapította, hogy közel 500 000 ember kattintott a hüvelyi szagokkal kapcsolatos tanácsokra, és az Egyesült Királyságban volt a legtöbb látogatás, 288 966 megtekintéssel.

Eközben Franciaországban kerestek a legtöbben a perimenopauza tüneteire, az országból 223 177 megtekintés érkezett, szemben az Egyesült Királyságból származó 32 432 megtekintéssel.

A legtöbbet keresett cikkek közé tartozott a „Mi okozza a nők alhasi fájdalmát?” című cikk is, amelyet összesen 147 487-en néztek meg az Egyesült Királyságból.

Eközben a menstruációs vér színe is népszerű beszédtéma volt, mivel 28 035 brit és több mint 42 000 svéd kattintott a „Mit jelent a menstruációs vér színe?” című cikkre.

Dr. Bryony Henderson, a Livi vezető háziorvosa nyilatkozatában elmondta, nem meglepő, hogy a hüvelyi egészség állt a tartalmi listánk élén.

„A női egészségnevelés gyakran már az iskolában elkezdődik, de ahogy öregszünk, testünk és életünk egyre összetettebbé válik, sokunknak nehézséget okoz a releváns egészségügyi információkhoz való hozzáférés. A szexuális egészségről, a termékenységről vagy a menstruációról való beszélgetés során a szégyenérzet vagy a bizalom hiánya is szerepet játszhat. Nagyszerű, hogy az emberek hozzáférnek az egészségügyi tartalomközpontokhoz, hogy választ keressenek kérdéseikre – remélhetőleg ez azt mutatja, hogy le tudjuk bontani ezeket a korlátokat, és le tudjuk küzdeni a tabukat, hogy normalizáljuk az érzéseket, a tüneteket és a diagnózist.”

Hozzátette, az adatok azt mutatják, hogy az emberek kíváncsibbak és hajlandóak felkutatni a fontos egészségügyi információkat, különösen olyan területeken, amelyek korábban tabunak számítottak. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy bár teljesen természetes, hogy az emberek az internethez fordulnak támogatásért, létfontosságú, hogy szabályozott, szakértői tanácsot kérjenek biztonságos forrásokból.

Az adatok tükrözik azt, amire a nők a tavaly indított, első ízben kiadott angliai női egészségstratégiában kérték a kormányt.
A stratégia célja, hogy javítsa azt a módot, ahogyan az egészségügyi és ellátórendszer meghallgatja a nők hangját, és javítsa a nők és lányok egészségi állapotát.

A kormány felhívására közel 100 000 ember küldte el személyes véleményét és tapasztalatait, illetve egészségügyi vagy egészségügyi szakemberként kifejtett véleményét.

A válaszadók a következő öt témakört jelölték meg első helyen, amelyekkel kapcsolatban azt kívánták, hogy a brit Egészségügyi Minisztérium a stratégiában prioritást adjon:

  • nőgyógyászati betegségek (63 százalék)
  • termékenység, terhesség, terhesség elvesztése és szülés utáni támogatás (55 százalék)
  • menopauza (48 százalék)
  • menstruációs egészség (47 százalék)
  • mentális egészség (39 százalék).