Ne engedj a kísértésnek! Ilyen negatív hatásai lehet a késői nassolásnak

Ne engedj a kísértésnek! Ilyen negatív hatásai lehet a késői nassolásnak

A szakemberek szerint a késői órákban történő evésnek számos negatív hatása van.


Egy tanulmány szerint a nap későbbi szakaszában történő étkezés háromféleképpen befolyásolhatja biológiai súlyszabályozásunkat: az elégetett kalóriák számában, az éhségérzetünk szintjén és a zsírraktározás módján keresztül.

Korábbi tanulmányok már több összefüggést is azonosítottak az étkezések időzítése és a hízás között, de a kutatók közelebbről akarták megvizsgálni a kapcsolatot, és a biológiai okokat.

A kutatás szigorúan ellenőrzött volt, és 16 olyan résztvevőt vontak be, akiknek a testtömegindexe (BMI) a túlsúlyos vagy elhízott tartományba esett.

Ez is érdekelhet: Nem a kevesebb evés és több mozgás a fogyás garanciája

Az önkéntesek két különböző, hat napig tartó kísérletet csináltak végig, az alvásukat és az étkezésüket előzetesen szigorúan ellenőrizték, emellett az egyes tesztek között több hét telt el.

Az egyik kísérletben a résztvevők szigorúan betartották a napi háromszori étkezést a szokásos időpontok körül. Az időzítés így nézett ki: reggeli 9 órakor, ebéd 13 órakor, vacsora 18 óra körül.

A másik teszt során a három étkezést mind hátrébb tolták pár órával (az elsőt délután 1 körül, az utolsót este 9 körül).

A párhuzamosan futó tesztek pedig megtették a hatásukat, ugyanis a kutatók rendkívül érdekes eredményeket kaptak.

A későbbi étkezés során ugyanis a leptin hormon – amely jelzi, hogy mikor vagyunk jóllakottak – szintje 24 órán keresztül alacsonyabb volt, ami arra utal, hogy azok a résztvevők akik később ettek éhesebbnek érezhették magukat. Ráadásul a kalóriák elégetése is lassabban történt.

A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a zsírszöveti génexpresszió – amely befolyásolja, hogy a szervezet hogyan raktározza a zsírt – növelte az adipogenezis folyamatát, amely a zsírszöveteket építi, és csökkentette a lipolízist, amely a zsírt lebontja.

Ez a tanulmány tehát azt mutatja, hogy a nap korábbi szakaszában történő étkezés hatással lehet a szervezetünk energiaegyensúlyának három kulcsfontosságú tényezőjére és az ebből következő elhízás kockázatára.

Az elkövetkezendő időszakban a kutatócsoport szeretne több nő bevonásával végzett tanulmányokat látni, valamint olyan vizsgálatokat, amelyek azt elemzik, hogy a lefekvési időnek az étkezési időhöz viszonyított változása hogyan befolyásolhatja ezeket a folyamatokat.

Forrás: Science Alert

Kép: Shutterstock