Rizst eszik pálcika evőeszközzel egy japán nő

Mit tesz a testünkkel a mindennapos rizs evés?

A keto diéta hívei a kenyérhez és a tésztához hasonlóan a rizst is lecserélik, hogy alacsony szénhidráttartalmú ételeket fogyasszanak. Pedig ezzel a rizst mellőzők lemaradnak néhány komoly egészségügyi előnyről. De mit tesz a szervezettel a minden napos rizs evés?


„A rizs egy megfizethető és kényelmes szénhidrát, melynek abba kellene hagynunk a démonizálását, és inkább segítenünk kellene az embereknek megérteni, hogyan lehet a legjobban fogyasztani. A rizs abszolút része lehet az egészséges táplálkozásnak”

– mondta Laura Ligos, RDN, CSSD, regisztrált dietetikus táplálkozási szakember és a The Sassy Dietitian alapítója Albanyban, New Yorkban.

De mi történik a testünkkel, ha minden nap eszünk rizst?

Energiaboostot kapunk

„A rizs egy egészséges, tápanyagokban gazdag gabona, amely kiváló szénhidrátforrás, ami a három fő makrotápanyag egyike, amelyet naponta kell fogyasztanunk”

– mondja egy másik orvos, aki a zsírra és a fehérjére, mint az erős trió másik részére mutat rá.

A szervezetünknek szüksége van szénhidrátokra a túléléshez. Attól függően, hogy milyen a személyes egészségügyi állapotunk, a szénhidrát fogyasztásának mennyiségére tett ajánlások eltérőek.

A rizs azonban egy gyors energiaforrás, ami nagy nyereség azok számára, akiknek gyorsan kell feltöltődniük. Ilyenek például a sportolók, fizikai munkát végző emberek, terhesek, szoptató anyukák, vagy azok, akik egy betegségből gyógyulnak.

Gyorsabb és simább lesz az emésztésünk

A gyomorpanaszok esetén, hányásos, hasmenéses betegségekkel való küzdés során a rizs, banán, almaszósz és a pirítós kiváló ételek lehetnek. Ha fájt már valaha a gyomrunk, vagy küzdöttünk gyomorrontással, akkor tudhatjuk, hogy az egyik legjobb étel, amit a leginkább tolerál a szervezetünk az a rizs. Ez annak köszönhető, hogy a rizsben nagyon kevés zsír van, ami ideális a könnyű és gyors emésztéshez.

Vércukorszint megugorhat

A szénhidrátok magasabb aránya miatt egy adag rizs már önmagában is megemelheti a vércukorszintet. A glikémiás index azt méri, hogy az ételek mennyire befolyásolják a vércukorszintet, és a rizs körülbelül középen helyezkedik el. Azonban vigyázni kell vele:

„Ha nem vagy aktív, vagy nem eszel elég fehérjét és zsírt a rizs mellé, akkor az negatívan befolyásolhatja a vércukorszintedet”

– mondta Ligos.

Növelheti az arzén bevitelt

Más gabonafélékkel ellentétben a rizs sokkal nagyobb forrása lehet az arzénnek, ami egy olyan kémiai vegyületnek, amely a világ egyes részein természetes módon megtalálható a talajban és a vízben.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az arzénnek való kitettség idővel összefüggésbe hozható a rák kockázatának növekedésével.

Úgy korlátozhatjuk az arzénbevitelt, ha olyan területeken termesztett rizst választunk, ahol a talaj kevesebb arzént tartalmaz. Az Indiából, Pakisztánból és Kaliforniából származó fehér basmati rizs megfelel a követelményeknek, akárcsak az Egyesült Államokból származó szusi rizs.