teljes kiőrlésű kenyér

Felturbóznád az agyműködésed? Ezt az 5 szénhidrátot iktasd be az étrendedbe

Az agy egészségének megőrzése ugyanolyan fontos, mint a fizikai erőnlét fenntartása, vagy talán még fontosabb. Gondolj úgy az agyadra, mint az egész tested parancsnoki központjára. Segít feldolgozni a gondolatokat, emlékeket, érzéseket és cselekedeteket.


Ha az agyad nem működik megfelelően, fennáll a veszélye, hogy néhány kellemetlen hatást tapasztalhatsz, beleértve a memóriavesztést is. És bár számos tényező befolyásolja az agy egészségét (némelyikre nincs ráhatásod, például a családi múltra), segíthetsz csökkenteni bizonyos neurodegeneratív betegségek kialakulásának kockázatát.

Az agy egészségének támogatása az egészséges életmóddal kapcsolatos szokások kombinációját jelenti. A rendszeres testmozgás növeli az agy vérellátását is, ami segíthet a kognitív funkciók javításában. A megfelelő alvás és a stressz kezelése jótékony hatással lehet az agy egészségére. Az olyan stimuláló tevékenységek, mint a rejtvények, az olvasás vagy egy új készség elsajátítása pedig aktívan tartja az agyat. Bizonyos tápanyagok beiktatása szintén hatással lehet az agy egészségére. A halakban, dióban és lenmagban bőségesen megtalálható omega-3 zsírsavak például létfontosságúak az agy fejlődéséhez és működéséhez, és potenciálisan csökkentik az Alzheimer-kór kockázatát.

A szénhidrátokkal és az agy egészségével kapcsolatban azonban tévhitek keringenek, melyek szerint a szénhidrátok károsak az agy egészségére. Vajon ez igaz? Cikkünkben megosztunk hat olyan szénhidrátot, amely a dietetikusok szerint jobban támogatja az agy egészségét.

​A szénhidrátok rosszat tesznek az agy egészségének?

Alapszinten az agynak szüksége van a szénhidrátokra, mert azok glükózzá, az agy preferált energiaforrásává bomlanak le. Az agynak magas az anyagcseréje, és gyorsan elhasználja a tápanyagokat. Annak ellenére, hogy csak körülbelül a testtömeg 2%-át teszi ki, a napi kalóriánk akár 20%-át is elfogyasztja. Ha nincs elég glükóz az agyban, az idegsejtek közötti kommunikáció megszakadhat.

Azonban a sok hozzáadott cukrot tartalmazó opciók (mint a pékáruk, sütemények, cukorkák, és üdítők) növelhetik a krónikus gyulladás és az oxidatív stressz kockázatát, ami rendszeresen fogyasztva potenciálisan károsíthatja az agysejteket és negatívan befolyásolhatja a kognitív funkciókat.

Az alábbiakban azonban a jó szénhidrátokat osztjuk meg.

​1. Burgonya

burgonya

Fotó: Unsplash

A burgonya talán leginkább a ropogós hasábburgonya elengedhetetlen alapanyagaként ismert, azonban más módon is lehet élvezni. A burgonya káliumot biztosít, amely az agy számára nélkülözhetetlen ásványi anyag az agysejtek közötti elektromos jelátvitel szabályozásához, ami a tanuláshoz, a gondolkodáshoz és az emlékezéshez szükséges.

​2. Aszalt szilva

Az aszalt gyümölcsökről, például az aszalt szilváról néha azt gondolják, hogy tele van cukorral. Azonban sok aszalt gyümölcs természetes módon édes, és nulla hozzáadott cukrot tartalmaz. Mivel szárítottak, koncentráltabb tápanyagforrások.

Az aszalt szilva lila színe azt jelzi, hogy ezek a gyümölcsök tele vannak antioxidáns polifenolokkal, amelyek védik az agyat az oxidatív károsodástól, csillapítják a gyulladást és javítják a véráramlást.

​3. Méz

m\u00e9z

Fotó: Unsplash

A méz olyan édesítőszer, amely fenolos antioxidánsokat kínál. Azért is jó, mert más, az agy egészségét szolgáló ételeket még ízletesebbé tehet. Kutatások kimutatták, hogy a méz gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek támogathatják az általános egészséget. A méz segíthet a memória javításában és neuroprotektív hatású (védi a központi idegrendszert).

​4. Teljes kiőrlésű kenyér

A teljes kiőrlésű kenyér különösen jótékony hatással van az agy egészségére, mivel gazdag forrása az összetett szénhidrátoknak, rostoknak és az agyműködést támogató alapvető tápanyagoknak. A teljes kiőrlésű gabonafélék egyenletesen biztosítják a glükóz, az agy elsődleges energiaforrásának felszabadulását, ellentétben az egyszerű szénhidrátokkal. A stabil energiaellátás segít fenntartani az olyan kognitív funkciókat, mint a koncentráció és a memória.

​5. Barna rizs

barna rizs

Fotó: Unsplash

A barna rizs szintén támogatja az agy egészségét. 100%-ban teljes kiőrlésű gabona, amely energiát, rostot és tápanyagokat biztosít. A barna rizs fantasztikus kiegészítője lehet egy kiegyensúlyozott és egészséges étrendnek, amely támogatja az agy egészségét.

Forrás: Eatingwell

Nyitókép: Unsplash