Egy érzelmileg túlterhelt nő ül egy kanapén

Érzelmi túlterheltség? 3 módszer segít gyorsan talpra állni​

Az érzelmi túlterheltség során az ember úgy érezheti, hogy az egész világ összefogott ellene, viszont ez nem így van. Az érzések megélése mellett van néhány tanács, melyeket érdemes megfogadni egy nehéz életszakaszban. Alábbi cikkünkben három ilyet gyűjtöttünk össze a gyorsabb talpra álláshoz.


1. Objektívnek kell maradni elutasítások esetén

Szakértők szerint az embereknek nem kell feltétlen tényleges elutasítással szembesülniük azért, hogy az azt követő lesújtó érzést tapasztalják. Általánosságban akkor érzi magát valaki elfogadottnak, amikor egy másik személy vagy társaság számára jelentős kapcsolati értékkel bír. Tehát a káros gondolatok elfelejtésére először célszerű meggyőződni, arról, hogy a státusz nincs-e alábecsülve a negatív vagy semleges interakciók következtében.

Kiváló példák erre a romantikus kapcsolatok, melyekben kialakulhatnak olyan helyzetek, ahol az egyik személy elutasítottnak érezheti magát annak ellenére, hogy tisztában van a másik érzéseivel. Erre akaratlanul és akár ok nélkül is sor kerülhet, pedig a kapcsolati értékek nem változtak, így valószínűleg nincs is komoly probléma, vagy csak egy félreértésről van szó.

2. Érzelmi diszreguláció kordában tartása

Az érzelmi diszregulációt úgy lehet legkönnyebben leírni, mint a hibás érzelmi reakciók gyakran ismétlődő mintája. Nem ritka, hogy egy érzés intenzitása túl magas vagy túl alacsony, esetleg indokolt vagy teljesen irracionális az adott szituációban. Ilyen bárkivel megtörténhet, hiszen az emberi agy és test nem lehet tökéletes minden helyzetben.

Egy fi\u00fa szomor\u00faan takarja az arc\u00e1t

Fotó: Unsplash/Christian Erfurt

Ilyenkor ajánlatos szánni pár percet a történtek átgondolására, valamint az érzelmek okának megkeresésére. Vajon tényleg az adott pillanat idézte elő? Szükség van bocsánatkérésre? Társas támogatás kell? Ezekre a kérdésekre érdemes időt szakítani, hogy a megfelelő reakció lépjen előtérbe.

3. Gondolkodási küszöb alkalmazása

Az érzelmek hullámzóan jönnek, majd mennek. Egyszer emelkednek, majd tetőznek, aztán pedig csökkenés tapasztalható. Jennifer Villieux pszichológus felfedezése a gondolkodási küszöb, amely az a szint, amikor a gondolkodást inkább az érzelmek, mintsem a logika vezérli. Ilyenkor a legjobb döntés kerülni a hirtelen reakciókat, mert azokat a düh, vagy éppen a szomorúság vezérli. Ezekkel szemben az érzékszervi stratégiák alkalmazása javasolt, például jeges vízzel megmosni az arcot nyugtatás céljából vagy tenni egy rövid sétát.