kisgyerek néz ki a tenyere mögül

Talán nálad is előfordul otthon, pedig ezt a vegyszert összefüggésbe hozták a figyelemzavarral

Azoknál a gyermekeknél, akiknél megtalálható volt ennek a vegyi anyagnak a biomarkere, kétszer nagyobb valószínűséggel fordult elő ADHD, mint azoknál, akiknél nem volt – derült ki egy friss kutatásból.


Egy általánosan használt háztartási rovarirtószert összefüggésbe hoztak a figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral (ADHD) gyermekek és fiatal tizenévesek körében az alábbi tanulmányban. A piretroidokat – melyek egyfajta peszticidet − a szerves foszfátokkal szembeni biztonságosabb alternatívaként vezették be.

A szerves foszfátokat 15 évvel ezelőtt betiltották a lakossági használatra az Egyesült Államokban. A kutatás azonban megkérdőjelezi a helyettesítésük biztonságosságát.

Dr. Tanya Froehlich, a tanulmányt vezető fejlődési gyermekorvos elmondta:

Tekintettel a piretroid peszticidek növekvő használatára és arra a felfogásra, hogy ezek biztonságos alternatívát jelentenek, eredményeink jelentős közegészségügyi jelentőséggel bírnak.
figyelemzavaros kisgyerek mereng a tanulnival\u00f3 felett, mellette egy n\u0151 pr\u00f3b\u00e1lja tan\u00edtani

Fotó: Shutterstock

Az eredmények 687 gyermekből származnak, akiket a 2000-2001-es Nemzeti Egészség- és Táplálkozásvizsgálati Felmérés részeként követtek nyomon. Ennek során információkat gyűjtöttek a hiperaktivitásról és az impulzivitásról, valamint a piretoid-expozíció biomarkereiről.

Az eredmények azt mutatták, hogy a biomarkerrel rendelkező gyermekeknél kétszer nagyobb valószínűséggel fordult elő ADHD. A kimutatott összefüggés sokkal erősebb volt a fiúknál, mint a lányoknál.

Dr. Froehlich hozzátette:

Tanulmányunk a piretroid-expozíciót egyetlen vizeletmintában mért 3-PBA-koncentráció segítségével értékelte. Tekintettel arra, hogy a piretroidok nem perzisztensek és gyorsan metabolizálódnak, az időbeli mérések pontosabb értékelést adnának a tipikus expozícióról, és a jövőbeni vizsgálatokban ajánlott, mielőtt véglegesen meg tudnánk mondani, hogy eredményeinknek van-e közegészségügyi következménye.

Nyitókép: Shutterstock

(Psy Blog)