Szájon át szedhető fogamzásgátló tabletta, sárga rózsaszín háttéren

Ezek a jelek arra utalnak, hogy rossz fogamzásgátlót használsz

A fogamzásgátló tablettát már közel 60 éve alkalmazzák, de még mindig mellékhatások elkeserítő tömkelege léphet fel a szedésekor. Íme, melyek azok a nem kívánt tünetek, amelyeknél érdemes elgondolkodnunk a gyógyszer lecserélésén.


Annak ellenére, hogy évtizedek óta az egyik legnépszerűbb fogamzásgátló módszer, sok nőnek gyűlölet-szerelem kapcsolata van a tablettával. Azon túlmenően, hogy az alapötlet nem változott azóta, hogy az 1960-as években először fogamzásgátló lehetőséggé vált, a fogamzásgátló tabletta mellékhatásai a kellemetlentől az igazán problémásig terjednek.

A fogamzásgátló tabletta nem minden változata hat ugyanúgy a nőkre. A gyógyszernek lét fő kategóriája van – a kombinált hormonális tabletták, amelyek ösztrogén és progesztin adagokat tartalmaznak, és a „mini tabletták”, vagyis csak progesztin tabletták. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen típust használunk.

„Mindenki teste más és másképp reagálhat a tablettára számos tényezőtől függően – ezek közül a legfontosabb a saját egészségügyi előzménye”

– mondja Janell Sanford gyógyszerész az amerikai Glamour magazinnak.

Más szóval, lehet, hogy egyszerűen jobban toleráljuk a tabletta egyik formáját, mint a másikat.

Honnan tudhatjuk tehát, hogy mikor kell váltani? A szakértők elmondása alapján alább a normális, valamint azon mellékhatások, amik jelentkezésekor váltanunk kell.

A tabletta mellékhatásai: mi a normális?

Bármikor, amikor a szervezet hormonháztartásába avatkozunk be, elkerülhetetlenek a mellékhatások. De a jó hír az, hogy ezek többsége átmeneti, és elmúlik, miután a szervezetnek van néhány hónapja, hogy alkalmazkodjon.

„Például, bár a súlygyarapodás nem megerősített mellékhatása a fogamzásgátlásnak, egyes tabletták átmeneti vízvisszatartást okozhatnak, ami súlygyarapodásnak tűnik, és általában egy, két vagy akár három ciklus után megszűnik”

– magyarázza Sanford.

A leggyakoribb mellékhatások, amelyekről a nők beszámolnak: vérzés, hangulati változások és a mell érzékenysége.

Más mellékhatások súlyosabbak.

„Az ösztrogéntartalmú fogamzásgátló tabletták legfontosabb egészségügyi következménye a vérrögök kissé megnövekedett kockázata”

– mondja Dr. Mary Jane Minkin, a Yale Egyetem Orvosi Karának szülészeti, nőgyógyászati és reprodukciós tudományok klinikai professzora.

Ha mellkasi vagy lábfájást, duzzanatot vagy bőrpírt észlelünk a lábunkban, esetleg légszomjat, szemproblémákat vagy homályos látást, azonnal hívjuk fel orvosunkat. A súlyos fejfájás vagy a hasi fájdalom is jelezheti, hogy valami komolyabb dologról van szó. Ha erős fejfájásunk van, amely nem múlik el a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóktól, vagy az átlagos görcstől eltérő hasi fájdalmunk (és különösen, ha a hasa jobb felső részén jelentkezik), akkor is értesítsük orvosunkat.

Itt az idő váltani, ha ezek a tünetek jelentkeznek

Ha a fenti súlyos mellékhatások bármelyikét észleljük, minél előbb beszéljünk orvosunkkal.

  • Ha néhány hónap után még mindig vérzünk: az áttöréses vérzés nagyobb valószínűséggel fordul elő alacsonyabb dózisú fogamzásgátló tabletták esetén.
„Néhány nőnél akkor is jelentkezik vérzés, amikor nem kellene véreznie. A váltás egy kicsit erősebb tablettára [magasabb dózisú hormonokkal] lehet, hogy csak segíthet”

– mondja Minkin.

  • Ha csökken a libidónk: a tabletta szintén hatással lehet a nemi vágyra. Ha azt vettük észre, hogy csökken a libidónk, mióta új márkájú fogamzásgátlót kezdtünk el szedni, Minkin azt javasolja, hogy beszéljünk orvosunkkal arról, hogy váltsunk egy csak progesztin tartalmú, levonorgesztrelt használó tablettára, amely jobban megfelelhet a szervezetünknek.
  • Ha fáj a fejünk: ha egy új fogamzásgátló tabletta elkezdése óta gyenge fejfájást tapasztalunk, beszéljünk orvosunkkal arról, hogy váltsunk alacsonyabb ösztrogénadagot tartalmazó tablettára.
„Mindig arra bátorítom a nőket, hogy jegyzeteljenek arról, hogy melyik tablettától milyen mellékhatásokat tapasztalnak”

– fogalmaz Minkin.

Ha az orvosunk új márkát ír fel, és hirtelen olyan változást észlelünk a hangulatunkban, ami például az előző tablettánál nem volt jelen, mondjuk el neki. Még akkor is, ha már kipróbáltunk néhány különböző tablettát, és még mindig nem érezzük úgy, hogy megtaláltuk a megfelelőt, ezek a feljegyzések különösen hasznosak lehetnek, amikor orvosunkkal kitaláljuk a megfelelő fogamzásgátlótípust.

„Annak, aki még soha nem szedett tablettát, és jó egészségi állapotban van, azt javasolnám, hogy egy 20 mikrogramm ösztrogént tartalmazó tablettával kezdjen. És mindig beszélje meg a mellékhatásokkal kapcsolatos aggályait a szolgáltatójával, aki útmutatást tud adni”

– teszi hozzá Minkin.

Nyitókép: Shutterstock