Egy villa, ami mérőszalaggal van betekerve.

Ez a jól bevált fogyási módszer mindössze napi 15 percet vesz igénybe

Ha naponta mindössze 15 percet rászánsz az étkezési naplód vezetésére, sokkal hamarabb le fogsz tudni fogyni – derült ki egy kutatásból.


Azok az emberek, akik egyszerűen feljegyezték, mit ettek fogyókúra közben, átlagosan 10 százalékot veszítettek testsúlyukból. Más tanulmányok pedig arra jutottak, hogy az étkezési napló miatti következetesség okán az emberek akár meg is duplázhatják a fogyásukat.

A nagyobb mértékű fogyás kulcsa – bármilyen diéta esetén – az ételbevitel gyors és következetes nyomon követése, napról napra.

Bár az emberek azt gondolják, hogy az étkezési napló vezetése időigényes lesz, a szóban forgó tanulmány azt mutatja, hogy egyáltalán nem az.

Jean Harvey professzor, a kutatás társszerzője elmondta:

Az emberek utálják; azt gondolják, hogy ez megterhelő és szörnyű, de a kérdésünk az volt: Mennyi időt vesz igénybe az önellenőrzés valójában? A válasz az, hogy nem túl sokat.

A dietetikus által vezetett online testsúlykontroll-programban 142 ember vett részt, akiket 24 héten keresztül követtek. A résztvevők online naplózták az ételfogyasztásukat és azt, hogy mennyi mozgást végeztek.

Feljegyezték az általuk fogyasztott ételek összes kalóriáját és zsírtartalmát, valamint az adagok méretét és elkészítési módját.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok fogytak a legtöbbet, akik gyakrabban jelentkeztek be, hogy feljegyezzék az ételbevitelüket.

Harvey professzor így folytatta:

Azok voltak a legsikeresebbek, akik naponta háromszor vagy többször is önellenőrzést végeztek, és nap mint nap következetesek voltak. Úgy tűnik, hogy maga az önellenőrzés aktusa jelenti a különbséget – nem pedig a ráfordított idő vagy a felvett részletek. A megfelelő elvárások segítenek az embereknek abban, hogy ragaszkodjanak a feladatukhoz.

Nyitókép: Unsplash

Forrás: PsyBlog