Kádban fürdő nő

Ez történne velünk, ha egy évig nem fürdenénk

Van, aki naponta kétszer, más kétnaponta fürdik, attól függően, hogy mennyire izzad meg a nap során. Az amerikaiak átlagosan naponta egyszer zuhanyoznak, de még ez a szám is túlzásnak tűnik, mondja Joshua Zeichner New York-i bőrgyógyász, aki szerint a túl gyakori, azaz napi kétszeri vagy többszöri fürdés megzavarhatja a bőrgátat, ami irritációhoz és gyulladáshoz vezethet.

De mi történne, ha nem zuhanyoznánk egy egész évig? Potenciálisan sok nagyon szerencsétlen (és teljesen elkerülhető) mellékhatás léphet fel. Ezt mondják a szakértők:

1. Immunisnak kellene lennünk a testszagra

Feltéve, hogy nem izzadunk túlságosan, vagy nem koszolódunk be túlzottan, és továbbra is mossuk a kulcsfontosságú testrészeket, a zuhanyzás mellőzése valószínűleg nem árt a bőrünknek, bár előfordulhat, hogy olyan testszag alakul ki, ami nem éppen a legkellemesebb, mondja Zeichner.

2. Az elhalt bőr felhalmozódik

A zuhanyzás kihagyása az elhalt hámsejtek túlzott felhalmozódásához vezethet, mondja Amy Wechsler, New York-i bőrgyógyász. Kétségtelenül hiperkeratózis, vagyis a bőr külső rétegének megvastagodása lépne fel.

3. Kiütések és viszkető irritáció

Erre a kérdésre nehéz válaszolni, mert a különböző bőrtípusok másképp reagálnak arra, ha egy évig nem tisztítjuk a bőrünket – mondja Elizabeth Tanzi, a Capital Laser & Skin Care alapítója és igazgatója, valamint a George Washington Egyetem Orvosi Központ bőrgyógyászati tanszékének klinikai docense.

„De általánosságban elmondható, hogy ha a bőr nem tisztul vagy nem hámlik, a hámlás hiánya miatt viszkethet, és rózsaszínű, zsíros, pikkelyes kiütések alakulhatnak ki az arc, a fejbőr és a mellkas bizonyos részein.”

4. A gombák váratlan helyeken kezdenek el növekedni

A testszag mellett az élesztőgombák, és valószínűleg a baktériumok és gombák is elszaporodnak az ágyékban, a hónaljban, a fenékben, a lábfejekben, mondja Wechsler.

5. Hajlamosabbá válnánk a fertőzésekre

Ahogy Zeichner elmagyarázza, ha szennyeződésnek vagyunk kitéve, és vágás vagy karcolás keletkezik a bőrünkön, azt a területet le kellene tisztítanunk. Ha nem teszünk így, hajlamosabbak leszünk a fertőzésre.

(Allure)

Nyitókép: Shutterstock