unott nő a számítógépe előtt home office-ban

Ilyen egészségügyi problémákhoz vezet a home office

A home office-ban lévők csupán 10-15 százaléka dolgozik egészséges munkakörnyezetben. A körülmények javításához azonban hiányzik a munkáltatói támogatás és az megfelelő adókedvezmény is.


Nem megfelelő otthoni munkakörnyezetA home office-os munkavégzés pár éve terjedt el hazánkban, a világjárvány kitörése óta, de azóta is legfeljebb 10-15 százaléknak van otthon olyan berendezése, technikai eszköze, mint egy irodában – tájékoztat Feuertag Ottó, az Europa Design irodabútor cég tulajdonosa a Haszon cikkében.

home office \u00e1ggyal \u00e9s \u00e9tkez\u0151sz\u00e9kekkel

Fotó: Patrick Perkins / unsplash

A magyar munkavállalók egészségi állapota az európai átlaghoz képest is rosszabb, és várhatóan hamarosan beindul majd egy jól érzékelhető, az egészségügyet terhelő panaszhullám, a home office körülményeket kezelő alig észlelhető intézkedések hatására. Ennek következményeként várhatóan megnő az irodába visszavágyók aránya, amit a nemzetközi trendek is erősítenek. Sokat mond, hogy a home office-ban dolgozók 70 százaléka étkezőszékeken dolgozik, mutatta ki az Europa Design kutatása.

Körülbelül 450 000 forintos kiadással kell számolnia annak, aki be szeretné szerezni a legszükségesebb, minőséget biztosító munkaeszközöket, hogy csökkentse az egészségügyi kockázatokat

nyilatkozta Feuertag Ottó a vg.hu-nak.

​Nem érkezik a megoldás

A vállalatok részéről láthatunk ugyan kísérleteket, hogy abból az összegből, amit az alkalmazottjaik otthonról történő munkavégzésével megtakarítanak, javítsák az otthoni munkakörnyezeteket, de ezeket a kísérleteket adó- és foglalkoztatáspolitikai szabályok nehezítik. Az adóhatóság ugyanis szja-alapnak tekinti az ilyen tárgyi eszközök használatát. Emellett a cégeknek gondot jelent a kihelyezett eszközök nyilvántartása, felmondás esetén pedig a visszaszállítása is.

otthonr\u00f3l dolgoz\u00f3 n\u0151 a kuty\u00e1j\u00e1val

Fotó: Cristian Tarzi / unsplash

És bár 2020 nyarára a teljes irodabútor-piac felkészült az érintésmentesen szállítható komplett home office megoldások tömeges gyártására és logisztikai szolgáltatásaira, a fentiek következtében csak néhány vállalat, gyártó és HR-es keresi a komplett home office irodabútor megoldásokat.

Ez a másodlagos home office irodapiac nem jött létre és nem pótolta az organikus piac fejlődésének lassulásából fakadó kiesést. Bár jelentős e szektor tehetetlensége, a reakciója késedelmes, mert a jellemzően ötéves irodabérleti szerződések ritmusában mozog

– nyilatkozta az Europa Design tulajdonosa.

Jelenleg összesen havi 20 000 forintot kaphatnak adómentesen a dolgozók a home office körülmények anyagi támogatására, amibe a rezsi, a bútor és minden egyéb is beletartozik.

Nyitókép: Magnet.me / unsplash