női hát virágokkal

Útmutató a hormonális egyensúly helyreállításához

Hormonjaink nagyobb hatással vannak az életünkre, mint gondolnánk. Most itt egy átfogó útmutató hozzájuk.


Egyre inkább szeretnénk mélyebben megérteni a saját működésünket, de legyünk őszinték, a női testet nem is olyan egyszerű kiismerni, az információk áradata miatt pedig nehéz megkülönböztetni a tényeket a fikciótól. Ezért most a szakértők és a Marie Claire segítségével összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a hormonjaink kapcsán.

Míg a hormonális egyensúly felborulása bizonyos időszakokban várható − pubertás, terhesség és menopauza idején −, máskor nagyobb problémára utalhat. A kiegyensúlyozatlan hormonok különféle érzelmi és testi reakciót is kiválthatnak, a hangulatingadozástól kezdve a fáradtságon át a súlygyarapodásig.

​Úgy érezzük, a hormonjaink megbolondultak?

n\u0151 a tengerparton sz\u00e9tt\u00e1rja a ka

Fotó: Fuu J / unsplash

Nem vagyunk ezzel egyedül. A statisztikák szerint szinte minden nő szenved valamikor az élete során hormonális egyensúlyhiánytól, és 43%-uk érzi úgy, hogy a hormonok negatívan befolyásolják az általános közérzetüket. Aggasztóbb, hogy sok nő úgy él hormonális egyensúlyhiánnyal, hogy a tünetek ellenére sem veszi észre.

Jacqueline Newson táplálkozási terapeuta az Amchara oldalán azt írja, hogy a kiegyensúlyozott női hormonok kulcsfontosságúak a jobb libidó, az anyagcsere és az immunrendszer szempontjából

​Mi is pontosan a hormon?

Ashfaq Khan, a Harley Street Gynaecology szülész-nőgyógyász szakorvosa szerint a hormonok olyan kémiai anyagok a szervezetben, amelyek hírvivő molekulákként működnek.

A hormonokat a szervezet különböző mirigyeiben állítjuk elő

− magyarázza.

Miután egy hormon a test egy részében − mondjuk az agyban vagy a petefészkekben − létrejött, eljut a test más területeire, ahol kulcsszerepet játszik a sejtek és szervek működésének segítésében.

​Mit csinálnak a hormonok?

fejen\u00e1ll\u00f3 n\u0151 a tengerparton

Fotó: Annemiek Smegen / unsplash

Gondoskodnak a növekedésről és a fejlődésről, segítenek a szervezetnek szabályozni a stresszre és az alvásra adott reakcióit, és kulcsszerepet játszanak a gyermekvállalási képességben. Röviden, ezek irányítják és koordinálják testünk mindennapi funkcióit.

Ha túl sokáig élünk hormonális egyensúlyhiánnyal, nő a krónikus egészségügyi állapotok, mint a cukorbetegség, a policisztás petefészek szindróma (PCOS) és más betegségek kockázata.

​Melyek a hormonális egyensúlyhiány fő tünetei?

Dr. Lara Briden a Period Repair Manual című, a menstruációs ciklus helyreállításáról szóló könyvében elmagyarázza, hogyan lehet felismerni a hormonális egyensúlyhiányt. Ekkor általában túl sok vagy túl kevés ösztrogént és progeszteront termelünk, ami egészségügyi problémákat vált ki, az aknétól a PCOS-ig. Ha ezek közül a tünetek közül valamelyiket magunkon is felfedezzük, érdemes jobban utánamennünk a témának:

  • Este 10-kor már ágyban vagyunk, de reggel 7-re még nem tudunk felkelni?
  • Megéhezünk, ha nem eszünk két óránként?
  • Beteget jelentünk a munkahelyen a menstruációs görcsök miatt?
  • Az arcon, karon vagy a mellkason szőrösödést vagy hajhullást tapasztalunk?
  • Rosszabb a koncentrációs képességünk?

Mit tehetünk?

felszabadult n\u0151 kikapcsol\u00f3dik egy fesztiv\u00e1lon

Fotó: Krists Luhaers / unsplash

Ha felismerjük ezeket a tüneteket, először is keressük fel háziorvosunkat. Próbáljuk kezelni az életünkben jelen lévő a stresszt, hogy kordában tartsuk a kortizol hormon szintünket. Iktassunk be elegendő pihenést, kikapcsolódást és szórakozást. A magnézium, a foszfatidilszerin, és a Rhodiola szedése is segíthet egyensúlyba hozni a hormonháztartásunkat.

Nyitókép: Aiony Haust / unsplash