Egy influenzás lány az orrát fújja és a lázát méri

Tudtad ezeket az influenzáról? 5 tény a 2022-es szezonról

Az influenza minden évben megjelenik és számos ember vitatkozik azon, hogy kell-e védőoltás ellene, vagy nem. Alábbi cikkünkbe néhány olyan tényt gyűjtöttünk össze a 2022-es vírusról és a betegségszezonról, melyekről lehet, hogy még egyáltalán nem hallottál.


1. Idén sokkal korábban kezdődik

A fertőző betegségekkel foglalkozó szakemberek szerint nagyjából 2010-11 óta nem volt ennyire magas az influenzában szenvedő emberek aránya november elején. Ez sajnálatos módon egy nagyon rossz előjel a következő időszakra nézve, ugyanis orvosok meglátásai és tapasztalati alapján a korai influenzaszezon azt jelenti, hogy jobban fel kell majd készülni a megbetegedések ellen.

2. Más betegségek is társulnak hozzá

2020-ban és 2021-ben a koronavírus miatti korlátozásoktól az influenzavírus nem tudott akkora ütemben terjedni, ezért jelentősen lecsökkent az amiatti megbetegedések száma. Idén, tekintve, hogy egyre kevesebben hordanak maszkot és az élet újra a megszokott módon folyik tovább, a két vírus nagy valószínűséggel keveredhet egymással.

Hozzájuk még csatlakozik egy harmadik társ is, ami a megfázáshoz hasonló tüneteket produkál. Ezek nem oltják ki egymást, vagyis, ha valaki elkapja az egyiket, az nem garantálja, hogy a szervezet a másiktól is kellő védelmet nyújt majd a továbbiakban.

3. Ebben rejlik a veszélye

Sokan azt hiszik, hogy az influenza a felsőlégutat támadja, ám a valóság sokkal komplikáltabb. A vírus könnyedén felerősíti a meglévő betegségeket, például a szívproblémákat, így súlyosbíthatja az egészségügyi állapotot. 2010 és 2020 között az influenza évente nagyjából 12 ezer-52 ezer ember halálát okozta.

4. Figyelmen kívül hagyás

Pap\u00edr zsebkend\u0151k egy beteg ember te\u00e1sb\u00f6gr\u00e9je mellett

Fotó: Unsplash/Kelly Sikkema

A legnagyobb problémát a figyelmen kívül hagyás okozza, vagyis, ha az emberek nem teszik meg a szükséges óvintézkedéseket. A védőoltással jelentősen csökkenteni lehet a súlyos megbetegedés kockázatát, valamint olyan — mára már — hétköznapi dolgokat is rendszeresebben használatba kéne venni, mint a maszk és a kézfertőtlenítő.

5. Érdemes időben cselekedni

Az influenza elleni védőoltás nem feltétlenül egy gyors hatóanyagú segítség, éppen ezért ajánlatos minél hamarabb beadatni. Akár néhány hétbe is telhet, mire a szervezet megkapja az extra támogatást a védelemhez. Annak érdekében, hogy az ünnepek betegség nélkül teljenek, célszerű — ha korábban még nem sikerült — már december első napjaiban igényelni.

Forrás: Medical Xpress

Nyitókép: Shutterstock