Fehér cipős lábak az u-kanyar jelzőtáblánál előtt

Ezek a hátrafelé járás egészségügyi előnyei

Kissé furának tűnik, de valós fizikai és mentális egészségügyi előnyökkel jár, ha fordítva járunk.

Köztudott, hogy a gyaloglás az egyik legjobb mozgásforma a testünk és az agyunk számára. Amellett, hogy ingyenes és könnyen végezhető bárhol és bármikor, bizonyítottan javítja a hangulatot, a termékenységet, segít a fogyásban, fokozza a szív egészségét és még sok minden mást.

De mi a helyzet a visszafelé sétálással?

Bár ezt inkább a játszótéren és az általános iskolai testnevelés órákon látjuk, egyesek szerint 100 lépés visszafelé egyenértékű 1000 lépéssel előre.

Bár ezt még nem bizonyított tudományosan, főleg amiatt, mivel a járásmintánk megváltozik, amikor hátrafelé megyünk (szemben az előrefelé menéssel), így nehéz teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy 100 lépés hátrafelé egyenértékű 1000 lépéssel előre.

A lépéshossz gyakran rövidebb, mint amikor természetes módon előrefelé haladunk, magyarázza Erin Nitschke, személyi edző, egészségügyi coach, fitnesz-táplálkozási szakember és a wyomingi Sheridanben működő egészségügyi és emberi teljesítménytudományi főiskola professzora.

„Ez azt jelenti, hogy a visszafelé járás egyedülállóan nagyobb kihívást jelent, mint a „normális” járás.”

A visszafelé járás egészségügyi előnyei

„A hátrafelé gyaloglás és más mozgások elvégzése jó módja lehet annak, hogy az edzésedbe némi mozgásformát is beillessz. Ez egy új mentális és fizikai kihívás lehet, ha még sosem próbáltad korábban”

– mondja Katie Kollath személyi edző.

Miután máshogyan használjuk az izmokat és a hátrafelé járás kissé természetellenesebb mozgás, Nitschke szerint több kalóriát éget el, mintha előrefelé járnánk, mivel a testnek keményebben kell dolgoznia, mintha természetesen sétálnánk. Emellett a tanulmányok arra utalnak, hogy a hátrafelé járás:

  • Javítja az egyensúlyt, a koordinációt, a testtudatot és az általános járásformát
  • fokozza az izomerőt és az állóképességet
  • enyhülést nyújt bizonyos sérülések esetén, amelyeknél az előrefelé járás fájdalmas
  • gyorsítja az anyagcserét
  • küzd az edzés unalma ellen
  • növeli az edzésmotivációt (mivel újszerű)
  • kihívás az agynak és az izmoknak
  • élesíti az agyat (ahogyan az új feladatok tanulásánál szokott tenni)
  • kevesebb erőt fejt ki a térdre, mint a rendszeres gyaloglás.

Nem mindenkinek ajánlott a hátrafelé járás

Azoknak érdemes kerülnie ezt a módszert, akiknek olyan sérüléseik vannak, amelyeknél a testmozgás nem ajánlott, valamint akiknek komoly egyensúly problémáik vannak, vagy akiknél fennáll az esés veszélye. Nitschke szerint ezen kívül bárki számára ajánlott a hátrafelé járás, aki biztonságosan tud előrefelé menni.

Azt javasolja, hogy a bemelegítéshez és a levezetéshez iktassunk be néhány perc hátrafelé sétálást. Bár a futópad használata veszélyesebbnek hangzik, mint a pályán vagy a szabadban hátrafelé sétálni, de a kapaszkodók segítségével nagyon jó módszer lehet.

Ha ezen próbálkozunk, akkor a futószalag ellentétes oldalain mindkét kezünkkel kapaszkodva próbáljunk lassú, körülbelül 1,6 km/óra sebességgel menni. A tempót növelhetjük 4,5-5 km/h-ra, ha már kényelmessé vált. Bármikor, amikor úgy érezzük, sok, lassítsunk és pihenjünk.

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock