Sétáló női lábak

A séta 6 váratlan jótékony hatása

Napi 30 perc gyaloglás több szempontból is javíthatja az egészségünket, mint gondolnánk. A séta nem csak egy fantasztikus, alacsony terhelésű kardiovaszkuláris edzésforma, de jelentősen javíthatja a mentális és érzelmi egészséget, és számos más, a jóllétünket befolyásoló dolgot.

Bár sokan nem komoly edzésformaként tekintenek a gyaloglásra, valójában az a legjobb ebben a kellemes tevékenységben, hogy ez az egyik legegyszerűbb gyakorlat, amelyet következetesen végezhetünk. A kihívást azonban az jelenti, hogy a gyaloglást (vagy általában a következetes mozgást) a napi rutin rendszeres részévé tegyük.

Pedig számos egészségügyi előny származhat abból, ha napi 30 perc, esetleg valamivel több sétát beiktatunk. Mutatjuk őket!

1. Javítja a szív egészségét


A gyaloglást nem véletlenül tartják a szív egészségét legjobban szolgáló mozgásformák egyikének. Az ausztrál National Heart Foundation of Australia becslése szerint a napi 30 perces vagy annál hosszabb séta valóban csökkentheti a szívbetegséget és a sztrók kockázatát is, méghozzá 35 százalékkal.

Ráadásul a napi séta segíthet az egészséges testsúly, anyagcsere, vérnyomás és vér koleszterinszint fenntartásában, amelyek mind hozzájárulnak a szív egészségének megőrzéséhez. Még ha nem is tudunk napi 30 percet vállalni, a bizonyítékok azt mutatják, hogy még a kis mennyiségű séta is jobb, mint a semmi, ha a szívünkről van szó (igen, az erőteljes porszívózás, a gyerekekkel való játék, a kutyasétáltatás és a hosszú bevásárlókörút is számít!).

2. Csökkenti a stresszt és javítja a hangulatot

Nem titok, hogy a testmozgás jól kutatott és bizonyított módja a stressz csökkentésének. A gyaloglás endorfint szabadít fel, egy olyan jó közérzetet keltő vegyi anyagot a szervezetben, amely olyan örömteli állapotot segít elő, mint a nevetés és a szeretet. Az endorfinok kölcsönhatásba lépnek az agyban található receptorokkal, és a jólét érzését, megnövekedett önbecsülést, nagyobb fájdalomtűrést, sőt még eufóriaérzetet is kiváltanak, amit gyakran runner's high-nak, azaz a futók gyönyörének neveznek.

A gyaloglás valóban jó érzéssel tölt el. Egy 2018-as tanulmány szerint már egyetlen, rövid, 10 perces séta is javította a résztvevők hangulatát. Az aktivitás hatással van arra, ahogyan az agyunk feldolgozza az olyan neurotranszmittereket, mint a dopamin. Ennek azonnali hatása van.

3. Csökkenti a depressziót

A kutatások azt mutatják, hogy a fizikai aktivitás, beleértve a gyaloglást is, csökkentheti a depressziót. Egy 121 menopauza utáni nő bevonásával végzett vizsgálat például azt találta, hogy azoknál, akik hetente háromszor 40 percet sétáltak egyszerre, jelentősen csökkent a depresszió.

Egy másik tanulmány felfedezte, hogy még a heti 2,5 órás, élénk tempójú séta is jelentősen alacsonyabb depressziós kockázattal járt, mint azoknál a felnőtteknél, akik nem mozognak.

A depresszió világszerte emberek millióit érinti, és világszerte a rokkantság egyik vezető oka. Az adatok már régóta bizonyítják a testmozgás előnyeit a depresszió csökkentésében.

4. Erősíti az ízületeket

A séta óriási szerepet játszhat az osteoarthritis, az ízületeket érintő ízületi gyulladás kialakulásának és progressziójának csökkentésében. A testmozgás már régóta bizonyított előnyöket az osteoarthritis kezelésében és megelőzésében: egy nemrégiben készült tanulmány szerint a gyaloglás javíthatja a fájdalmat és lassíthatja a betegség előrehaladását.

A kutatók megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik a testmozgás érdekében sétáltak, 40 százalékkal csökkent az új, gyakori térdfájdalom kialakulása, összehasonlítva egy olyan csoporttal, amely nem sétált. A testmozgás [mint a séta] számos egészségügyi előnnyel jár, és mindig a degeneratív ízületi betegségek első vonalbeli megelőzési és kezelési megközelítése kell, hogy legyen.

5. Szabályozza a vércukorszintet

Egy több mint 300 000 résztvevő adatainak metaanalízise fontos felfedezést tett: a rendszeresen sétálóknál 30 százalékkal kisebb volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Ennek oka, hogy a séta segíthet a vércukorszint szabályozásában vagy csökkentésében.

Különösen az élénk tempójú (másfél kilométerenként 20 percnél gyorsabb) gyaloglás volt összefüggésben a 2-es típusú cukorbetegség 41 százalékkal alacsonyabb kockázatával. Egy 201, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő személyt vizsgáló tanulmány viszont azt találta, hogy minden további napi 2600 lépés 0,2 százalékkal alacsonyabb vércukorszintet okoz.

6. Fokozza az immunrendszer működését

A napi séta másik egészségügyi előnye. A kutatók úgy vélik, hogy a testmozgás jelentősen fokozhatja az immunműködést, potenciálisan változást okozva az antitestekben és a fehérvérsejtekben, amelyek segítenek a szervezetnek a betegségek elleni küzdelemben. A testhőmérséklet átmeneti emelkedése megakadályozhatja a baktériumok elszaporodását is, miközben lelassítja a stresszhormonok felszabadulását (amelyek növelhetik a betegség esélyét). Ráadásul a séta kiöblítheti a baktériumokat a tüdőből és a légutakból, csökkentve ezzel a megfázás és az influenza vírusainak elkapási esélyét.

(RealSimple)

Nyitókép: Unsplash