Kávéscsészébe latte artot készítő kéz

Gyulladáscsökkentő hatással bír, ha így fogyasztod a kávét

Gyulladással küzdesz? Van egy egyszerű része a reggeli rutinodnak, amely segíthet az olyan alattomos tüneteken, mint az ízületi merevség, az emésztési problémák és a magas vérnyomás.Egy, a Journal of Agriculture and Food Chemistry című szaklapban nemrég publikált új kutatás szerint a fehérjék és az antioxidánsok kombinálása megduplázhatja a gyulladáscsökkentő hatást az immunsejtekben. Ez a kombináció megismételhető egy népszerű, fehérjében gazdag összetevő, a tej kávéhoz való hozzáadásával.

A tanulmányban a Koppenhágai Egyetem Élelmiszertudományi Tanszékének és Állattudományi Tanszékének kutatói azt elemezték, hogy a növényi eredetű élelmiszerekben található vegyületek osztálya, a polifenolok, amelyek tele vannak antioxidánsokkal hogyan reagálnak, amikor aminosavakkal, a fehérjék építőköveivel kombinálódnak.

A lehetséges gyulladáscsökkentő hatások vizsgálatához a kutatók mesterséges gyulladást alkalmaztak az immunsejtekben, majd néhány sejtbe polifenolok és aminosavak kombinációját fecskendezték. Más sejtek csak polifenolokat kaptak, egy kontroll sejtcsoport pedig semmit sem kapott.

Az eredmények ígéretesek voltak: a polifenolokkal és aminosavakkal egyaránt kezelt immunsejtek kétszer olyan hatékonyan csökkentették a gyulladást, mint azok a sejtek, amelyek csak polifenolokat kaptak.

A kísérő tanulmányban kimutatták, hogy a polifenolok kötődnek a húskészítményekben és tejtermékekben található fehérjékhez. Mivel a kávébab gazdag antioxidánsokban, az egyik alkalom, amikor az emberek bevehetik ezt a potenciális gyulladáscsökkentő keveréket, a tejes kávé fogyasztása lenne.

A kutatók ezt a reakciót csak a tejtermékekkel kapcsolatban találták, így nem világos, hogy a tej alternatívái ugyanilyen pozitív hatást fejtenének-e ki, különösen azok a termékek, amelyeknek alacsonyabb a fehérjetartalma, mint a valódi tejé.

Persze, más módon is fogyasztható ezt az antioxidáns-fehérje kombinációja, amely szintén hatékony lehet a gyulladáscsökkentésben.

„Nem tudom elképzelni, hogy valami hasonló történik például egy húsételben zöldségekkel vagy egy turmixban, ha fehérjét, például tejet vagy joghurtot adunk hozzá”

– mondta Marianne Nissen Lund professzor, az Élelmiszertudományi Tanszék munkatársa a Koppenhágai Egyetem közleményében.

Ennek ellenére további kutatásokra van szükség ezen eredmények tisztázásához és annak feltárásához, hogy a növényi alapú fehérjeforrások hogyan viszonyulnak egymáshoz.

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock