Egy baráti társaság tagjai felemelt kézzel nézik a tengert

A lelki egészség jele, ha ismered ezeket a szavakat — te használod őket?

A kimondott szavaknak erejük van, hatásukat pedig nem csak mások érzik, hanem a közlő is. Egy kutatás megállapított néhány olyan szót és kifejezést, melyek jobb lelki egészségről árulkodnak a többinél. Alábbi cikkünkben erről a kutatásról írunk.


A kutatás eredményei szerint azok az emberek, akik a mindennapi életükben többször alkalmaznak természetes módon pozitív töltetű szavakat, ők mentálisan egészségesebbek az átlagnál. Ilyenek lehetnek például az öröm, a boldogság, a vidámság, vagy például a mosoly szavak. Az ilyen kifejezések választékos használata társaságkedvelőbb, kellemesebb és lelkiismeretesebb személyiségre is utal.

Ezzel szemben a negatív érzelmeket kifejező szavak ismerete magasabb szintű neuroticizmusról és depresszióról árulkodik — írja a PsyBlog. Nekik feltehetően a fizikai és mentális egészségük is rosszabb az ellenkező csoport eredményeihez képest.

A leszűrt adatok arra utalnak, hogy a nyelv és a szóhasználat jelzi, mekkora szakértelemmel rendelkezik egy ember az érzelmi állapotával kapcsolatban. Úgy tűnik, van egyfajta egyezés aközött, hogy hányféleképpen tudunk megnevezni egy érzést, és hogy milyen gyakran éljük át ezeket az érzéseket.

Egy bar\u00e1ti t\u00e1rsas\u00e1g tagjai felemelt k\u00e9zzel n\u00e9zik a hegyeket

Fotó: Shutterstock

Ezeket a következtetéseket 567 diák által írt esszékből és több mint 35 ezer nyilvános blog elemzéséből vonták le a szakértők. Az írás során azok a résztvevők, akik főleg szomorú szavakat alkalmaztak, átlagosan bánatosabbak lettek, akik pedig a félelem érzéséről írtak, ők rémültebbek voltak a tesztek végére.

„Valószínű, hogy azok az emberek, akiknek több felkavaró élettapasztalatuk volt, gazdagabb negatív érzelmi szókincset fejlesztettek ki az őket körülvevő világ leírására. A mindennapi életben ugyanezek az emberek könnyebben tudják negatívnak címkézni az árnyalt érzéseket, ami végső soron hatással lehet a hangulatukra"

— mondta James W. Pennebaker professzor, a tanulmány társszerzője.

Nyitókép: Shutterstock