3D kép az agyról

A rövid távú memóriaproblémák lézerterápiával javíthatók

A Science Advances című szaklapban közzétett tanulmány szerint a lézeres fényterápia hatékonyan javítja a rövid távú memóriát.


Az angliai Birminghami Egyetem és a kínai Pekingi Normál Egyetem tudósai kimutatták, hogy a nem invazív terápia akár 25%-kal is javíthatja az emberek rövid távú vagy munkamemóriáját.

A transzkraniális fotobiomoduláció (tPBM) kezelést az agy jobb prefrontális kéregként ismert területére alkalmazzák, melyről széles körben elismert, hogy fontos a munkamemória szempontjából.

A kutatócsoport által végzett kísérletben a résztvevőknél már néhány perces kezelés után javult a munkamemória. Az agyi aktivitás változásait is nyomon tudták követni elektroenkefalogramos (EEG) monitorozással a kezelés és a tesztelés során, írja a Medical Xpress.

A korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a lézeres fényterápia javítja a munkamemóriát az egereknél, az embereken végzett vizsgálatok pedig azt mutatták, hogy a tPBM-kezelés javítja a pontosságot és a magas rendű funkciókat, például a figyelmet és az érzelmeket, valamint felgyorsítja a reakcióidőt.

Ez az első vizsgálat, amely megerősíti a tPBM és a munkamemória közötti kapcsolatot emberekben.

Dongwei Li, a tanulmány társszerzője és a Birminghami Egyetem Emberi Agy Egészség Központjának vendég PhD-hallgatója elmondta, hogy az olyan problémákkal küzdő emberek, mint az ADHD vagy más, a figyelemhez kapcsolódó állapotok előnyt szerezhetnek az ilyen típusú kezelésekből, amely biztonságos, egyszerű, nem-invazív és nincsenek mellékhatásai.

A kutatásban a Beijing Normal University kutatói 90, 18 és 25 év közötti férfi és női résztvevő bevonásával végeztek kísérleteket. A kísérleti személyek egy részét a jobb prefrontális kéregbe érkező, 1064 nm-es hullámhosszú lézerfénnyel kezelték, míg a többieket rövidebb hullámhosszon vagy a bal prefrontális kéregbe juttatva a fénykezelést. Hogy kizárják a placebohatást, minden résztvevőt látszat- vagy inaktív tPBM-mel is kezeltek.

12 perccel a tPBM-kezelés után a résztvevőket arra kérék, emlékezzenek egy képernyőn megjelenített tárgykészlet orientációjára vagy színére. A jobb prefrontális kéregbe érkező fénnyel kezelt kísérleti személyek memóriája egyértelműen javult azokéhoz képest, akik más kezelést kaptak. Míg a többi kezelési variációban részesülő személyek körülbelül három-négy tesztobjektumra emlékeztek, addig a célzott kezelésben részesülők négy-öt objektumot tudtak felidézni.

Ezután a Birminghami Egyetemen elemezték a kísérlet során az elektroenkefalogram (EEG) megfigyeléséből származó adatokat, többek között az agyi aktivitásban bekövetkezett változásokat, amelyek szintén előre jelezték a memóriateljesítmény javulását.

A kutatók még nem tudják pontosan, miért eredményezett a terápia pozitív hatásokat a munkamemórián, ahogy azt sem, hogy milyen hosszan tart ez a hatás. További kutatásokat terveznek ezek vizsgálatára.

Ole Jensen professzor, szintén a Center for Human Brain Health munkatársa elmondta, további kutatásokra van szükségük ahhoz, hogy pontosan megértsék, miért vanilyen pozitív hatása a tPBM-nek, de előfordulhat, hogy a fény stimulálja az erőműként működő asztrocitákat a prefrontális kéregben lévő idegsejtekben, ami pozitívan hat a sejtek hatékonyságára.

„Szintén meg fogjuk vizsgálni, mennyi ideig tarthatnak a hatások. Nyilvánvaló, hogy ha ezek a kísérletek klinikai beavatkozáshoz vezetnek, akkor hosszú távú előnyöket kell látnunk. Nyilvánvaló, hogy ha ezek a kísérletek klinikai beavatkozáshoz vezetnek, akkor hosszú távú előnyöket kell majd látnunk.”

Nyitókép: Shutterstock