Egy nő tornagyakorlatokat végez

Így hat a testmozgás a memóriára — nem mindegy, milyen tevékenységet végzel​

A testmozgás számos egészségügyi előnnyel jár. Egy új kutatás most arra hívta fel a figyelmet, hogy az edzések bizonyos formái segítenek, hogy emlékezzünk a részletekre, míg mások inkább abban, hogy megtaláljuk a kulcsunkat, ha elhagytuk. Mit érdemes mozogni a memória fejlesztéséhez?

A különböző, rendszeres testmozgások jót tesznek a fizikai egészségünknek, javítják a hangulatunkat, valamint a stresszel szemben is ellenállóbbá tesznek. Mind ezek mellett arról sem szabad elfelejtkezni, hogy új idegpályákat hoznak létre az agyban, melyek javíthatják a memóriát.

De milyen plusz előnyökkel vagy hátrányokkal járhat, ha eltérő intenzitású edzésterveket váltogatunk?

A New York Times cikkében is vizsgált tanulmány pontosan erre a kérdésre próbálta megtalálni a választ. A kutatócsoport különböző típusú és nehézségű mozgásformák hatását vizsgálta a memóriára vonatkozóan. Meglepő módon lényeges eltéréseket találtak a mérések során.

Azok a résztvevők, akik inkább könnyű vagy mérsékelt tevékenységet végeztek — például rendszeresen sétáltak nagyobb távokat — jobb epizodikus memóriával rendelkeztek. Szemben a futáson vagy nagy intenzitású edzésen részt vett alanyokkal, akiknél inkább a térbeli memóriánál mutatkozott fejlődés.

Egy n\u0151 s\u00falyt emel a konditeremben

Fotó: Unsplash/John Arano

Míg az epizodikus memória a mindennapi eseményekre segít visszaemlékezni, például egy baráttal való időtöltés részleteire, addig a térbeli memória a fizikai összefüggésekre való emlékezés képességére utal. Ennek köszönhetően juthat eszünkbe, hol hagytuk a kulcsunkat.

Az új adatok több ponton is összefüggéseket mutatnak más kutatások eredményeivel, a szakértők szerint mégis további kutatásokra van szükség a témában. Rachel Fairbank tudományos cikkíró így beszélt a kutatási terület nehézségeiről:

„A rendszeres testmozgás és a memória közötti kapcsolat vizsgálatának egyik legnagyobb kihívása, hogy a változásokat nehéz mérni. Ezt bonyolítja, hogy sok más tényező is befolyásolja a memóriát, például az ülő irodai munka vagy a krónikus alváshiány.

Ráadásul a memóriának is vannak különböző típusai. Ez magyarázza, hogy egy személy állandóan elveszítheti a kulcsait (gyenge térbeli memória), de van érzéke a születési dátumokra való emlékezéshez (erős szemantikus memória)."

Nyitókép: Unsplash/Oksana Taran