jógázó nő

Terjed a legújabb TikTok-trend, ülőmunkát végzőknek kötelező!

Tudod mi a legújabb trend, ami vírusként terjed a TikTok-on? Az asztali gyakorlatok − de mielőtt még fennakadnál azon, hogy ez vajon mit is jelenthet, hadd magyarázzuk el.


Ezek a gyakorlatok zseniális módon oldják az ülőmunkát, és ráadásul a munkafolyamat megzavarása nélkül elvégezhetőek. Gondoltál már arra, hogy naponta hány órát töltesz ülve? Az otthoni munkavégzés még gyakrabban eredményez kevesebb napi mozgást, a UK Active kutatása szerint egyesek akár napi 14 órát is ülnek, ha otthonról dolgoznak. Az ülést korábban az „új dohányzásnak" is nevezték, annyira rossz hatással van az egészségünkre. A rendszeres mozgás összefüggésbe hozható a keringés, a kognitív képességek és még az immunitás javulásával is − hogy csak néhányat említsünk.

Itt jönnek a képbe az íróasztali gyakorlatok, mint egyszerű, ingyenes és hatékony módjai annak, hogy megerősítsük azokat az izmokat, amelyekre a legnagyobb hatással van a napi íróasztalnál töltött időnk. Olvass tovább a legjobbakért, melyeket a Marie Claire segítségével gyűjtöttünk!

Próbáld ki a következőt: kezdd az íróasztali tornát egy rövid sétával az emeleten körülbelül óránként. A cél, hogy 90 percenként tíz percig állj vagy nyújtózz, emellett 30 perc szigorúbb, munkaidőn kívüli mozgást is végezz.

1. Mellizom nyújtás

A mellizmaid megrövidülnek, amikor a karjaidat magad előtt tartod, ahogy a számítógép előtt ülsz. Itt jön a képbe a mellizom nyújtás, amely meghosszabbíthatja az izmot, hogy enyhítse a feszültséget. Ennek egyik legjobb módja, ha a karodat 90 fokban egy ajtókeretre helyezed, és a testedet áthajlítod a kereten. Ennek a nyújtásnak az a bónusza, hogy fel kell állnod hozzá, de egy szupergyors, íróasztal-barát változathoz próbáld ki a mellkasi pillangót. Kulcsold össze a kezeid a fejed mögött, a könyököd kifelé fordítva. Dőlj hátra, az arcodat fordítsd a plafon felé, és emeld a mellkasod a plafon felé, a gerincedet megnyújtva.

2. Nyaknyújtás

A nyakunknak valójában a mellkasi gerincünkkel ellentétes irányba kellene kissé hátrafelé görbülnie. De mivel rengeteg időt töltünk azzal, hogy lefelé nézünk a számítógépünkre, megnyúlik, és elveszíthetjük ezt a szép görbületet. Próbáld ki a nyakforgatást, ügyelve arra, hogy emeljük fel az állad és görbítsd hátrafelé a nyakad. Keresztezd a kezeidet a válladon, döntsd hátra a nyakad, és fordítsd körbe a fejed.

​3. Csípő nyújtás

Az ülés megrövidíti a combhajlító izmaidat, így azok megfeszülnek. A klasszikus csípőhajlító nyújtást fekvésben végezd, a hátsó lábon lévő csípőhajlítót nyújtva. Ez egy irodában nem igazán életszerű, de a kanapénál, vagy az íróasztalnál is elvégezheted. A kanapé nyújtáshoz állj a széked elé, és a jobb lábat helyezd az ülésre. Kissé hajlítsd be a bal lábadat, hogy a jobb lábadon elmélyítsd a nyújtást.

​4. Farizomnyújtás

Ez a gyakorlat kulcsfontosságú ahhoz, hogy felébreszd a fenekedet, miután sokáig ültél rajta, valamint hogy megnyújtsd az összenyomott alsó háti szakaszt. Ülj magasra a székedben, és a bokádat keresztezd az ellenkező térd fölött, emeld ki a csípődből, és nyújtsd hosszúra a gerincedet, miközben előrehajolsz a lábad fölött.

Nyitókép: Unsplash