Egy nő nyújtásokat végez erdei futás közben

Ülőmunkát végzel? Akkor ennyi az ajánlatos testmozgás egy napra

A rendszeres ülőmunka ellensúlyozásához egyértelmű a megoldás: több testmozgást érdemes végezni minden nap. Na de mennyi az a megfelelő mennyiség, ami már elég lehet az egészség megtartásához? Egy összefoglaló tanulmány megadta a választ és tippeket is adott egy rutin elindításához.


Ezt az összefoglalást az Egészségügyi Világszervezet 2020-as iránymutatásával együtt adták ki. Ezek célja az volt, hogy megmutassák, mennyi mozgással lehet kiegyenlíteni az akár 8-10 órán keresztül is elhúzódó ülőmunka inaktivitását. A metaanalízis egészen pontosan kilenc korábbi kutatás eredményeit foglalta össze, vagyis összesen 44 370 ember adataira támaszkodott.

A felmérések végeztével a szakértők megállapították, hogy akár napi negyven perc sportolás is tökéletesen elég lehet az egészség megtartásához. Ez természetesen lehet mérsékelt vagy erőteljes intenzitású testmozgás is, a lényeg, hogy abban az időben az ember valamilyen formában aktív legyen.

Kezdeti lépésnek tökéletes a játék a gyerekekkel vagy a házikedvencekkel, biciklizés vagy egy intenzív séta is. A későbbiekben ezekből lehet építkezni és növelni az energiabefektetést. Bár életkorra, testalkatra és nemre vonatkozóan más a napi ideális testmozgás mennyisége, de a negyven perces intervallum nagyjából minden korábbi kutatás eredményébe beilleszthető.

Egy n\u0151 a konditeremben s\u00falyz\u00f3s gyakorlatokat v\u00e9gez

Fotó: Unsplash/CATHY PHAM

A WHO 2020-as irányelvei szerint heti 150-300 perc mérsékelt, vagy 75-150 perc erőteljes intenzitású fizikai aktivitás a javasolt, ez napi szintre lebontva pedig stimmel az összefoglalás kinyert adataihoz — olvashatjuk a ScienceAlert írásában.

Ami hitelessé teszi a tanulmányt, hogy nem az alanyok saját bevallásos értékein alapult, hanem viselhető eszközökből származó, viszonylag objektív adatokra támaszkodott. A kutatási területtel kapcsolatban még sok megválaszolatlan kérdés van, hiszen továbbra sem teljesen egyértelmű, hogy hány perc üléstől számít túl soknak az inaktivitás. Ennek értelmében további vizsgálatok szükségesek a biztosabb eredményekhez.

Számos jótékony hatása mellett, az edzés többek között még a memóriát is fejleszti. Egy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogyan táplálja az emlékezőképességet egy hosszabb séta, vagy akár egy konditermi edzés. Kapcsolódó írásunkat itt lehet elolvasni.

Nyitókép: Unsplash/Luemen Rutkowski