Egy futó egy lépcsőn halad felfelé

A rendszeres testmozgás bevezetése csökkenti egy második szívroham kockázatát​?

Köztudott, hogy a rendszeres testmozgás hatására csökkenhet a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélye, a probléma jelentkezése utáni hatásairól viszont még kevés adat áll a rendelkezésünkre. Csökkentheti például egy második szívroham valószínűségét a gyakori edzés?


Egy kutatócsoport tagjai az adatgyűjtési időszak alatt 1115 alany egészségügyi állapotát követték figyelemmel. A résztvevők Mississippi, Észak-Karolina, Maryland és Minnesota államból származtak, az átlag életkoruk pedig 73 év volt. Ami még közös volt bennük, hogy az 1990-es évek közepe és 2018 vége között mindegyikük szenvedett el szívrohamot.

A szakértők kezdetnek felmérték, hogy az alanyok mennyit sportoltak a szívrohamot megelőző években két időpontban. Pontszámokat azok alapján kaptak, hogy milyen szabadidős tevékenységeket, házimunkákat és testmozgásokat végeztek a mindennapjaik során a szívrohamot követően. Ezt természetesen saját bevallásuk alapján, kérdőívek segítségével mérték fel.

Végeredményként megállapították, hogy a legmagasabb fizikai aktivitású csoportba tartozóknál 34 százalékkal kisebb volt a második szívroham esélye, mint a skála másik végén teljesítőknél. A szívroham utáni első év nagyon fontosnak bizonyult a rendszeres testmozgás bevezetése szempontjából, hiszen akár 63 százalékkal is alacsonyabb lehetett a kockázat azoknál, akik aktívan sportoltak.

Ketten futnak egy erd\u0151 ment\u00e9n kialak\u00edtott j\u00e1rdaszakaszon

Fotó: Unsplash/Lucas van Oort

Szintén náluk az első évben 39 százalékkal csökkent a bármilyen okból bekövetkező elhalálozás kockázata. Az adatok arra világítanak rá, hogy már a mérsékelt intenzitású edzések is komoly segítséget nyújthatnak a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében.

Sajnálatos módon ennek a kutatásnak is megvoltak a hibái. Egyrészről — a Medical Xpress cikkében leírtak alapján — a résztvevők saját bevallására támaszkodtak, valamint nem vették figyelembe a kezdeti szívrohamot követő különböző tényezőket, például a gyógyszereket és az egyéb életmódbeli kötelező változásokat.

További kutatások szükségesek a témakörön belül, viszont más szakértők is elismerték, hogy a kutatók okos megközelítést alkalmaztak a mozgás fontosságának kihangsúlyozására.