Nő vérnyomását méri a doktor

Ezt teszi az aggyal a magas vérnyomás

Egy új tanulmány eredményei megállapították, hogy mit okoz a tartós magas vérnyomás az aggyal, ami különösen a fiatal felnőttek esetében riasztó.


A magas vérnyomás - szaknyelven hipertónia -, a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője és a korai halálozás vezető oka világszerte. A magas vérnyomás károsítja az ereket és ezáltal csökkenti az agy vérellátását is, ami demenciához és kognitív hanyatláshoz, memóriavesztéshez vezet.

A vizsgálat eredményei különösen a fiatal felnőttek esetében riasztóak, hiszen időbe telik, mire a magas vérnyomás agyra gyakorolt negatív egészségügyi hatása megmutatkozik.

Magas vérnyomás és az agy öregedésének összefüggése

A kutatás szerint egy magas vérnyomású személy agy öregedésének kockázatát nagymértékben megnöveli az optimális vérnyomás feletti eltérés. Ez az öregedés, akár 5-7 napos is lehet.

Például annak a magas vérnyomásban szenvedő személynek, akinek a szisztolés nyomása 135 Hgmm és a diasztolés nyomása 85 Hgmm, az agya több mint 6 hónappal idősebb, mint az optimális vérnyomású (110/70 Hgmm) személyé.

A vérnyomás normál ajánlott tartománya 120/80 Hgmm, de az egészségesebb vagy optimális vérnyomás körülbelül 110/70 Hgmm.

A magas vérnyomás extra nyomást gyakorol az olyan belső szervekre, mint a szív, az agy és a vesék, ami rontja az alvást. Az alváshiány viszont megnehezítheti a szervezet számára a stresszhormonok szabályozását, ami szintén magas vérnyomáshoz vezet, így egy ördögi körbe kerülhetünk.

Walter Abhayaratna professzor, a tanulmány társszerzője elmondta:

„Fontos, hogy életünk már korai szakaszában életmódbeli és étrendi változtatásokat vezessünk be, hogy megelőzzük a vérnyomásunk túlzott emelkedését, és ne várjuk meg, amíg az problémává válik.”

Nyitókép: Shutterstock