Majomhimlő vírus, 3D illusztráció

Bejelentették az első majomhimlős halálesetet az Egyesült Államokban

A texasi hatóságok kedden megerősítették a majomhimlőhöz köthető első amerikai halálesetet, de közölték, hogy még vizsgálják, milyen szerepet játszott a betegség a „súlyosan legyengült immunrendszerű” beteg halálában.

Eddig nem érkezett más jelentés majomhimlős beteg haláláról az Egyesült Államokban a közelmúltbeli járvány során, és világszerte is csak kevesen haltak meg.

„Az esetet vizsgálják, hogy megállapítsák, milyen szerepet játszott a halálesetben a majomhimlő”

– áll a texasi egészségügyi hatóságok közleményében.

Pontosították, hogy a beteg egy felnőtt volt, akinek az immunrendszere súlyosan legyengült.

„Úgy gondolom, hogy további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megtudjuk, milyen szerepet játszott vagy nem játszott a halálában a majomhimlő. Fontos hangsúlyozni, hogy a majomhimlő okozta halálesetek, bár lehetségesek, továbbra is nagyon ritkák”

– mondta Jennifer McQuiston, a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ munkatársa sajtótájékoztatón, megjegyezve, hogy a jelenlegi járványban regisztrált több mint 40 ezer eset közül csak egy „maroknyi” ember halt meg.

Az Egyesült Államokban eddig 18 100 majomhimlős esetet regisztráltak. Az új fertőzések száma az egészségügyi hatóságok adatai szerint az utóbbi időben kissé lelassult.

Az Egyesült Államok a járványra adott válaszlépésében a vakcinák terjesztésére összpontosított.

A majomhimlő himlőhöz hasonló bőrelváltozásokat okoz, de a tünetek általában enyhébbek, mint a himlőnél. Kezdetben gyakoriak az influenzaszerű tünetek, amelyek a láztól és fejfájástól a légszomjig terjednek. Egy-tíz nappal később kiütések jelenhetnek meg a végtagokon, a fejen vagy a törzsön, amelyek végül gennyel teli hólyagokká alakulnak. A tünetek általában két-négy hétig tartanak, míg a bőrelváltozások általában 14-21 nap alatt múlnak el.

Nyitókép: Shutterstock