Egy társaság tagja sörrel koccintanak

Egy új tablettának köszönhetően többé nem lehet gond a másnaposság?

Egy új másnaposság elleni tabletta került piacra, mely azt ígéri, hogy a bevitt alkoholmennyiség 70 százalékát képes lebontani rövid időn belül. Ennek köszönhetően már nem kellene félni a rosszulléttől, a fejfájástól, valamint a bulik utáni szorongástól sem. Lehet hinni ennek a gyógyszernek?


A Myrkl cég által forgalmazott tablettát az Egyesült Királyságban dobták a gyógyszertárak polcaira. A termék leírása szerint az alkoholfogyasztás előtt kell bevenni két tablettát, egyet az eseményt megelőző órában, a másikat pedig 12 órával hamarabb. Hatása elméletileg a 70 százalékát képes lebontani az alkoholnak, vagyis 50 ml 40 százalékos szeszes ital megivása esetén — amely nagyjából 20 ml tiszta alkoholt tartalmaz — úgy lehet érezni, mint ha csupán 15 ml kerülne a szervezetbe.

A gyártó elmondása szerint a tabletta két bélbarát baktériumot tartalmaz, melyek természetes módon bontják le az alkoholt vízre és szén-dioxidra. Ez a megelőző orvosság azoknak szól, akik el akarják kerülni a másnapi fejfájást és rosszullétet, azonban ezek a hatások nem mindig kivédhetők ilyen egyszerűen.

Egy f\u00e9rfi whiskeyt iszik

Fotó: Unsplash/Taylor Brandon

Az áru hitelességével kapcsolatban csupán egy tanulmányt tettek közzé. A tesztek alatt huszonnégy egészséges fiatal fehér felnőttet kértek meg arra, hogy hét napon keresztül naponta kettőt vegyenek be a gyógyszerből. Természetesen voltak olyan személyek, akik placebot kaptak, hogy tisztább eredményekkel szolgáljanak a szakértők. Mindezek után a testsúlyuknak megfelelően kis mennyiségű alkoholt itattak velük.

Az eredmények természetesen alátámasztották a termék ígéreteit, viszont nem tértek ki minden szükséges kérdésre. A vizsgálatok igazságát beárnyékolja, hogy a 24 emberből csak 14 eredményeit közölték, mivel a maradéknak állítólag alacsonyabb volt a véralkoholszintje a kezdéskor. Másodszor a hatások eltérők voltak az alanyok között, valamint a kutatók hét napos kezelést teszteltek egyetlen pohár alkohol elfogyasztása előtt, az ajánlatban viszont más mennyiségek szerepelnek.

Mindezek mellett további megválaszolatlan kérdések is felmerülnek. Akkor is működik a szer, ha az ember nem fiatal, egészséges vagy fehér bőrű? Máshogy hat férfiakra és nőkre? Számít, ha az ember alkoholt és ételt egyszerre fogyaszt? Köztudottan máshogy hat az ital súlytól, nemtől, fizikai aktivitástól és ételfogyasztástól függően, erre viszont nem tértek ki a termék ismertetőjében.

A szakértők arra jutottak, hogy egyes emberek számára valóban hasznos lehet ez a tabletta, viszont egyáltalán nem garantáltak a jótékony hatásai mindenkinél. A megválaszolatlan kérdések miatt továbbra is a legjobb gyógymód a kínzó másnaposság ellen a mértéktartás, az ivást megelőző táplálkozás és a rendszeres hidratálás.

Nyitókép: Unsplash/Yutacar

Forrás: ScienceAlert