Nő fehér pólóban kézzel ellenőrzi a melleit

Melyek a mellrák első jelei, amikre érdemes odafigyelni?

Az emlőrák a leggyakoribb rákos megbetegedés világszerte. Statisztikák szerint körülbelül minden nyolcadik nőnél diagnosztizálnak mellrákot élete során és mégis egy 2019-es tanulmány szerint a nők kevesebb, mint fele tudja, hogy milyen elváltozásokra kell figyelnie a mellein.


A nők aggasztóan nagy része nem ismeri a mellrák korai jeleit. Az Avon kozmetikai vállalat 2019-es tanulmánya kimutatta, hogy a megkérdezett nők kevesebb mint fele volt biztos abban, hogy tudja, milyen elváltozásokra kell figyelnie a mellein.

Eközben a nők negyede úgy gondolta, hogy a csomó az egyetlen jele a mellráknak. Az eredmények egy 19 000 nő körében végzett felmérésből származnak. A résztvevők mindössze két százaléka tudta azonosítani a mellrák 10 gyakori tünetét.

„A korai felismerés kulcsfontosságú a mellrák elleni küzdelemben, felmérésünk mégis azt mutatta, hogy a nők nem ismerik a kockázatokat, vagy nem tudják, milyen jelekre kell figyelniük”

– mondta Sheri McCoy, az Avon vezérigazgatója.

Dr. Paul Goss, az Avon Alapítvány tudományos tanácsadó testületének elnöke és a Massachusetts General Hospital mellrákkutatási igazgatója hozzátette:

„Ezek a számok azt mutatják, hogy még sok munka vár ránk a mellrák tudatosság növelésében, különösen annak jeleivel és kockázataival kapcsolatban.”

De mely jelekre kell figyelnünk?

A nőknek az orvosok azt tanácsolják, hogy minden hónapban ellenőrizzék a melleiket - a csomó mellett a mellrák egyéb jelei közé tartozik az emlő méretének vagy alakjának megváltozása, a kiütések vagy bőrfoltok, a mellbimbó váladékozása, a bőr bemélyedése, az állandó fájdalom vagy a bőr textúrájának megváltozása.

Hasonlóképpen a hónalj vagy a kulcscsont körüli duzzanat is jelezheti a mellrákot, akárcsak a növekvő ér vagy a kifordult mellbimbó.

Ha a mellrák bármely tünetét is észleljük, akkor a lehető leghamarabb keressük fel orvosunkat.

Nyitókép: Shutterstock

(Independent)