Egy férfi stressz miatt fogja a fejét a munkahelyén

3 jel, hogy ideje lenne új munkahelyet keresned

A munkahelyi környezet nagyon fontos a mentális egészség megőrzése szempontjából. Mivel az emberek a napjaik jelentős részét dolgozással töltik, így nem mindegy, milyen az ottani légkör. Alábbi cikkünkbe 3 olyan jelet írtunk össze, melyek elgondolkodtathatnak egy új állás keresésén.


A munkahelyeken való rossz bánásmód többek között depresszióhoz, szorongáshoz, rossz alváshoz és folyamatos kimerültséghez, illetve kiégéshez vezethet. A Psychology Today cikkében összeírták azokat a jellemzőket, melyeket egy ideális világban minden munkaadónak biztosítani kellene alkalmazottai számára:

  • Fejlődési és növekedési lehetőségek;
  • Munka és magánélet egyensúlya;
  • Közösség;
  • Biztonság;
  • A munkavállalók befolyása a munkahelyi döntésekre.

Sajnálatos módon ezek nem mindig adottak. Bár nem az összes helyen elérhetők ezek a lehetőségek, mégis vannak olyan mentálisan káros munkakörnyezetek, melyeket mihamarabb érdemes elhagyni, vagy valamilyen változtatásokat eszközölni. Íme három egyértelmű jel, melyek drasztikus lépésekre adhatnak okot!

1. A profit emberek elé helyezése

Ezzel a jelenséggel valószínűleg már mindenki találkozott filmekben és sorozatokban, viszont a való életben sem ritka. A nagy vállalatok vezetőinek szeme előtt elsődlegesen a megszerezhető haszon lebeg, a nagyobb profit megszerzése érdekében pedig gyakran elnyomni is hajlandók az alkalmazottakat. Lehet ez alatt érteni a tarthatatlan munkabeosztást, a szabadságok megvonását vagy a túlóra követelését.

Ettől a hozzáállástól sokan a kiégés szélére kerülnek. Ha a felmondás nem jöhet szóba, akkor ennek elkerülése érdekében célszerű nagyobb harmóniát és kiegyensúlyozottságot vinni a napokban, hogy a hobbikra, a családra és a barátokra, valamint a pihenésre is megfelelő mennyiségű idő maradjon.

2. Nárcisztikus főnök

A nárcisztikus személyek szinte már érthetetlen módon gyakran kerülnek vezetői pozíciókba. Két fő hátránya is lehet annak, ha egy főnöknek ilyen a személyisége. Egyrészről nem egyformán ítéli meg a beosztottjait, így olyanok kerülhetnek közelebb az előléptetéshez, akik valamilyen formában hasonló nézeteket vallanak, mint a felettesük. Emellett egy versengő és bemocskoló környezetet teremthet a munkahelyen, ahol kizárólag az egyéni célok számítanak.

3. Stresszes környezet

Egy f\u00e9rfi stresszel munka k\u00f6zben

Fotó: Unsplash/Tim Gouw

A sok szorongással járó feladatkörök és munkák még azokat az embereket is kikészíthetik, akik amúgy szeretnek dolgozni. Ennek fő oka, hogy nem érzik magukat biztonságban, hiszen vagy félnek a megdorgálástól és a lenézéstől, vagy egyenesen attól tartanak, hogy bármikor elbocsájthatják őket.

Egy tanulmány szerint például az ilyen környezet hosszútávol ellenszenvesebbé és neurotikusabbá teheti az alapvető személyiséget.

Ilyen helyzetekben tanácsos egy három pontból álló listát készíteni, mely a munkahelyen kamatoztatható személyes értékeket tartalmazza. Ha azok egyike sem, vagy túlnyomó része nem érvényesíthető, esetleg nem becsülik meg, akkor itt az ideje a váltásnak.

Nyitókép: Shuttertsock