Vörösbor egy pohárban fehér háttéren

Ezt teszi a szervezettel napi egy pohár bor fogyasztása

Legyen szó borról, sörről vagy a választott koktélról, az ivás valóban hozzájárulhat bizonyos egészségügyi előnyökhöz – feltéve, ha mértékkel fogyasztjuk. De mi történik pontosan akkor, ha az ajánlott egy-két italt megiszunk egy este?

1. Kevesebb stressz érhet

A bor stresszcsökkentő hatását tudományos bizonyítékok támasztják alá. A vörösborban található egyik vegyület, a rezveratrol felelős a bor sok gyulladáscsökkentő hatásáért. A Neuropharmacology című folyóiratban 2019-ben megjelent kutatás megállapította, hogy a rezveratrolnak stresszellenes hatása lehet azáltal, hogy blokkolja azokat az enzimeket az agyban, amelyek depresszióhoz és szorongáshoz hasonló viselkedéshez vezetnek. Egy másik tanulmányok áttekintése szerint a mérsékelt borfogyasztás (nőknél napi egy pohár, férfiaknál napi két pohár) a depresszió 32%-kal alacsonyabb kockázatával járt együtt.

2. Javulhat a mentális egészség

Ha kevésbé érezzük magunkat stresszesnek, az fokozhatja a hangulatunkat, így könnyebben vágyunk a társasági életre. Az erős szociális támogatás nemcsak az összetartozás érzését adhatja, hanem jelentősen csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát is. Más, nemrégiben végzett kutatások szerint a borfogyasztásnak még mélyebb előnyei lehetnek, ha a mentális egészségről van szó. A fent említett áttekintés azt is megállapította, hogy a mérsékelt fogyasztás csökkentheti a depressziót, védheti az agyat és csökkentheti a kognitív hanyatlás kockázatát, mindezek pedig elősegítik a hosszú életet.

3. A szívünk egészségesebb lehet 

Évtizedek óta folynak a kutatások a bor szívre gyakorolt jótékony hatásáról. A borban található antioxidáns vegyületek segíthetnek csökkenteni a gyulladást és az oxidatív stresszt, ami csökkentheti az érelmeszesedés, a koszorúér-betegség és a stroke kockázatát. Egy másik áttekintés olyan tanulmányokat idézett, amelyek szerint a bor javítja a koleszterin- és vérnyomásszintet, és csökkenti a szívroham kockázatát.

Bár mindezek alapján a bor a szívbetegségek csodaszerének tűnhet, ez korántsem így van. Valójában számos ilyen tanulmány azt is megállapította, hogy az ajánlott határértéknél több bor fogyasztása a szív- és érrendszeri egészség romlásához vezetett. Ha tehát bort vagy bármilyen alkoholt iszunk, ügyeljünk arra, hogy fogyasztása legfeljebb mérsékelt legyen.

4. Javulhat a bélrendszer egészsége 

Bélrendszerünk egészsége hozzájárulhat testünk egészének egészségéhez, az immunrendszer működésének támogatásától kezdve az immunrendszer működésének támogatásáig. Általában, amikor a mikrobiomunk támogatásának módjaira gondolunk, olyan élelmiszerekre gondolunk, mint a probiotikumok és a prebiotikumok, de a bor is felkerülhet a listára.

Egy tanulmány szerint a kifejezetten vörösbort ivók mikrobiomja változatosabb volt, mint azoké, akik más típusú alkoholt fogyasztottak. A kutatók ezt a szőlő héjában található antioxidánsoknak (nevezetesen a rezveratrolnak) tulajdonították.

Nyitókép: Shutterstock