Egy férfi sétál a hegyek között kijelölt útszakaszon

Napi 10 ezer lépés az egészségért? Már hivatalosan is elfelejthetjük!

A köztudatban egy nagyon magas érték szerepel napi ajánlott mennyiségnek, 10 ezer lépés. Ennek hitelessége tudományosan nem volt idáig alátámasztva, ezúttal viszont kutatók megállapították, hogy mi is az igazság. Mint kiderült, sokkal kevesebb lépés is elég lehet az egészséges és hosszú élethez.


Az emberi szervezet az évezredek alatt sétálásra fejlődött ki. Ez annyit tesz, hogy anyagcserénk, szív- és érrendszeri kondíciónk, csontjaink és izmaink, valamint még a mentális egészségünk is pozitívan értékeli a nagyobb túrázásokat és a hosszabb sétákat.

A 21. században viszont az embereknek nincs elég idejük az extra gyalogláshoz, vagy a motivációjuk veszett el, ezért könnyebb megoldásokhoz folyamodnak, tehát kocsival vagy tömegközlekedési eszközökkel jutnak el a célpontjaikhoz. A tömeges hanyatlás elkerülésének érdekében a technológiai ipar évek óta fejleszt olyan eszközöket, melyek mozgásra késztethetik a lakosokat.

Fél évszázaddal ezelőtt a japán Yamasa Clock and Instrument Company az 1964-es olimpiai játékokból próbált hasznot húzni, így egy olyan lépésszámlálót dobott piacra, melyet Manpo-kei néven lehetett megvásárolni, ami magyarul 10 ezer lépést jelent. Miért pont ez a szám?

Pusztán hírverés miatt, ugyanis a 10 ezer egy szép, kerek szám, ami pont annyira magas, hogy az emberek elé célt állítson, de nem annyira, hogy lemondjanak a próbálkozásról. Ennek a számnak az egészségre gyakorolt hatásáról azonban semmilyen tudományos magyarázat nem készült.

Egy n\u0151i fut\u00f3 l\u00e1ba

Fotó: Unsplash/Arek Adeoye

Egy kutatócsoport kezdetnek 2 ezer embert vizsgált meg az Egyesült Államok területén, és úgy ítélték meg, hogy a napi 7 ezer lépés akár 50-70 százalékkal csökkentheti az idő előtti elhalálozás esélyét. Mivel továbbra is kétséges, hogy több lépés jelentősen javítaná-e az tendenciát, valamint, hogy a gyorsabb tempó miként befolyásolja az eredményt, így arra kényszerültek a kutatók, hogy más, akár korábban közzétett vizsgálatokat is bevonjanak a tesztekbe.

A legfrissebb adatokhoz 47 471 felnőtt egészségéről és lépésszámáról gyűjtöttek információkat szerte a világon. Mindezek alapján megállapították, hogy a felnőttek azon 25 százalékának, akik naponta a legtöbbet léptek, 40-53 százalékkal kisebb volt az esélye a halálozásra, mint a — lépések számát tekintve — a leggyengébben teljesítőknek.

Összegezve tehát, a felnőttek körében a napi 6-8 ezer lépés az ideális, a fiataloknak pedig a 8-10 ezer lépés a legegészségesebb. A nagyobb tempó és a megerőltetés tekintetében arra jutottak a szakemberek, hogy a lépésszám az, ami igazán számít, a felvázolt számoknál több lépés pedig nem feltétlen jár hosszabb életet eredményező hatásokkal.


Nyitókép: Unsplash/Thomas Tucker
Forrás:
ScienceAlert