Ezüst evőeszközök egy tányéron

Ezek lehetnek a nehéz fogyás meglepő okai

A fogyás egy sokkal összetettebb és bonyolultabb dolog, mint azt sokan képzelik. Rengeteg belső és külső tényező állhat a célunk útjába. Sokszor olyanok is, amikről nem is gondolnánk, hogy akadályoznak minket. Ezek a nehéz fogyás okai.


Sokan úgy gondolják, hogy a fogyás a bevitt és az elégetett kalóriákon múlik csupán. Ez azonban így nem igaz.

„Nagyon sok más tényező is szerepet játszik, amik közé tartozik többek között a genetika, a környezet, az alvási szokások és az izomtömeg. A testsúlykezelés hihetetlenül bonyolult”

– mondja Amy Gorin, aki a Connecticut állambeli Stamfordban a növényi alapú táplálkozásra specializálódott.

Bár nehéz munka a fogyás, nem lehetetlen. Ehhez azonban fontos, hogy tudjuk, mely apró akadályok állhatnak az utunkba észrevétlenül. Íme 4 meglepő akadály!

Ez is érdekelhet:

Kétszer gyorsabb a fogyás, ha naponta három pohárral iszol ebből az italból

A bélrendszered egészsége

Új kutatások tárták fel, hogy a mikrobiom, azaz a bélrendszerben található baktériumok gyűjteménye milyen fontos az egészségünk és potenciálisan a testsúlyunk szempontjából. A Preventive Nutrition and Food Science című szaklapban 2020 júniusában megjelent áttekintés szerint a probiotikumok, prebiotikumok és szinbiotikumok segíthetnek a súlygyarapodás megelőzésében. A tanulmányban arról is beszámoltak, hogy a bélmikrobiomjukban kevésbé változatos embereknek nagyobb valószínűséggel volt magasabb a testtömegindexük.

A genetikai adottságok

A genetika sajnos nem biztos, hogy a te javadra dolgozik. Ez a kemény valóság. Vannak, akik a megfelelő étrenddel könnyen elérik a kívánt alakot, míg másoknak ez a megfelelő odafigyeléssel is sokkal nehezebben megy.

„Amikor a testünkről van szó, a genetika sokat számít"

– mondja Jason R. Karp, aki felhívja a figyelmet a svéd ikerpárokkal kapcsolatos kutatásokra.

„Ennek és más ikerkutatásoknak az eredményei azt mutatták, hogy az emberek testsúlyában mutatkozó eltérések körülbelül 70 százalékáért a gének felelősek. Ez igen nagy befolyás”

– mondja Dr. Karp.

Idővel izmot veszítünk

Mikor a nők elérik a menopauzát, olyankor az ösztrogénszint csökkenni kezd, és az idősödés során izmot veszítenek. Valójában az izomtömeg a kutatások szerint 30 éves kor után évtizedenként 3-8 százalékkal csökken. Ez azért számít, mert az izom több kalóriát éget el, mint a zsír.

Kihagysz étkezéseket

Amikor kihagyunk főétkezéseket, akkor később az éhségérzet is nagyobb, ami túlevést eredményezhet. Amikor a kalóriák csökkentésére törekszünk előfordul, hogy kihagyunk étkezéseket is. Ez azonban sokkal inkább akadályozza a fogyásunkat, mint sem elősegíti.

A fogyókúrázók 90%-a nem eszik eleget napközben és ez a végén falánksághoz vezet. Ha egész nap korlátozzuk magunkat, akkor a testünk védekező mechanizmusai lépnek életbe, melyek arra késztetnek majd minket, hogy ételhez jussunk. Ebből fakadnak a késő esti nassolások.

Nyitókép: Photo by Thought Catalog on Unsplash