Egy nő egy bögréből iszik

Kétszer gyorsabb a fogyás, ha naponta három pohárral iszol ebből az italból

Online oldalakon számos étrendbeli tanácsot lehet olvasni, amik elvileg hasznosak a fogyáshoz. Most kutatók egy olyan ital hatékonyságát tesztelték, melynek hatására kétszer gyorsabban lehet megszabadulni a felesleges kilóktól.


Korábbi vizsgálatok már bebizonyították, hogy átlagosan az elhízott emberek felének kalciumhiánya van. Emellett a lakosság 50 százalékának D-vitaminhiánya is van, így ezek alapján a szakértők valamilyen egyértelmű összefüggésre gyanakodtak. A kísérletek lényege az volt, hogy meghatározzák, mennyire segítheti ezeknek az anyagoknak a pótlása a fogyást.

Mivel a tejtermékekben sok kalcium és D-vitamin található, így az is megfogalmazódott a tudósokban, hogy ez egy olyan élelmiszer lehet, aminek nagyobb szerepet kellene kapni a fogyókúrákban — olvashatjuk a PsyBlog cikkében.

A tanulmány adatgyűjtési időszakában a kutatócsoport tagjai 100 elhízott nőt kértek fel résztvevőnek. Őket kalóriaszabályozott diétára fogták. Ennek a szabályait minden alanynak be kellett tartania, azonban három különböző csoportot is kialakítottak közöttük. Az egyik társaságban három adag alacsony zsírtartalmú tejet, a másodikban szójatejet, az utolsóban pedig kalcium-kiegészítőt kaptak minden nap.

Végeredményként megállapították, hogy az alacsony zsírtartalmú tejet fogyasztók 10 kilót fogytak a 10 hetes diéta alatt. Velük szemben a szójatejet ivók nyolc kilótól, míg a kiegészítőket szedő személyek nyolc és fél kilótól szabadultak meg. A kontrollcsoportban — melynek tagjai csak az általános diéta szabályait tartották be — 6 kilóval lettek kevesebbek a kezdeti súlyukhoz képest.

Egy n\u0151 t\u00f6bb poh\u00e1rb\u00f3l, sz\u00edv\u00f3sz\u00e1llal tejet iszik

Fotó: Unsplash/The Humble Co.

A tanulmány szerzői így nyilatkoztak a kapott eredményekről:

„Eredményeink azt mutatták, hogy az alacsony zsírtartalmú tej fogyasztása fokozta az energiaszegény étrend kedvező hatását az általános elhízásra."

Korábbi cikkeinkben már többször foglalkoztunk a gyors és hatékony fogyás témakörével. Arról is írtunk, hogy a több mozgás és a kevesebb evés nem feltétlenül garantálják a kilók leadását. Erről a témáról részletesebben itt lehet olvasni.

Nyitókép: Unsplash/Candice Picard