Ez a tisztítószer növelheti a Parkinson-kór kockázatát

Ez a tisztítószer növelheti a Parkinson-kór kockázatát

Egy 300 000 veterán bevonásával készült új tanulmány szoros kapcsolatot fedezett fel egy Észak-Karolinában található tengerészgyalogsági bázis szennyezett vize és a Parkinson-kór kialakulásának magasabb kockázata között.


A JAMA Neurology című folyóiratban közzétett kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a Parkinson-kór kockázata 70 százalékkal magasabb volt a Camp Lejeune-i veteránoknál, mint az ország túlsó felén, Kaliforniában, egy másik tengerészgyalogsági bázison állomásozóknál.

A vizsgálatban több mint 300 000 katonatiszt vett részt. A Camp Lejeune-ben állomásozók 1975 és 1985 között legalább három hónapot töltöttek a szóban forgó helyszínen.

Ez is érdekelhet: Új felfedezés: a Parkinson-kór 3 perc alatt diagnosztizálható egy teszttel

Fontos megjegyezni, hogy még azoknál a veteránoknál is, akiknél nem diagnosztizáltak Parkinson-kórt, „jelentősen magasabb" volt a betegség korai jeleinek és tüneteinek kockázata – számoltak be a kutatók a tanulmányban.

A szakemberek szerint a Parkinson-kór fokozott kockázata a triklóretilénnek való kitettséggel hozható összefüggésbe, amely egy színtelen, kloroformszagú tisztítószer.

A Toxic Substances and Disease Registry ügynökség megjegyzi, hogy a vegyi anyagot először 1982-ben fedezték fel Camp Lejeune ivóvizében – egészen pontosan a Hadnot Point-i tisztítóműből származó vízben.

Mind a Veteránszolgálat, mind a Védelmi Minisztérium korábban elismerte a triklór-etilénnek való kitettséget Camp Lejeune-ban.

Bár a tábor vízszennyezéséről már évtizedek óta léteznek jelentések, amelyek pereket és kártérítéseket eredményeztek, a 2022. évi PACT-törvény kifejezetten a Camp Lejeune-i veteránokkal foglalkozik, akik vegyi anyagokkal érintkezhettek.

Forrás: Science Alert

Kép: Shutterstock