Petefészek

6 dolog, amit a petefészekrákról tudni kell

A brit Target Ovarian Cancer nevű szervezet szerint a nők mindössze 3%-a tudja biztosan megnevezni a betegség összes figyelmeztető jelét, pedig sürgős szükség lenne a nagyobb tudatosságra.

A petefészekrák négy fő tünete közé tartozik a tartós puffadás, a kismedencei vagy hasi fájdalom, a teltségérzet vagy étvágytalanság és fokozott vizelési igény.

Egy, az Egyesült Királyságban 1000 nő körében végzett felmérés szerint azonban csak minden ötödik nő tudta azonosítani a puffadás jeleit, mindössze 1% a fokozott vizelési inger vagy vizelési gyakoriság tünetét, 3% tudta, hogy a teltségérzet vagy az étvágytalanság a petefészekrák jele lehet, és csaknem egyharmaduk (32%) tudta, hogy a kismedencei vagy hasi fájdalom is tünet.

Az alábbiakban 6 tényt mutatunk a petefészekrákról, amit jó, ha mindenki tud.

1. Nem „csendes” gyilkos

A petefészekrákot gyakran tévesen „csendes gyilkosnak” nevezik, mivel sokan azt hiszik, hogy nincsenek tünetei. A valóság azonban az, hogy sok nő már jóval azelőtt tünetekkel él, hogy orvoshoz fordulna és diagnózist kapna.

2. Nem speciálisak a tünetek 

A négy fő tünet gyakran kevésbé nyilvánvaló, mint például a mellrák esetében, mivel ezeket valószínűleg mindenki tapasztalta már valamikor. A kulcs a tünetek állandóságában rejlik, és abban, hogy észrevegyük, ha nem múlnak el.

3. A fiatal nőket is érinti

A petefészekrák kockázatának leginkább azok a gyerekkel nem rendelkező, menopauzán már átesett nők vannak leginkább kitéve, vagy akik meddőek, de fiatalabb nőknél is előfordulhat. A Target Ovarian Cancer szerint bár a legtöbb eset olyan nőknél fordul elő, akik már túl vannak a menopauzán, évente körülbelül 1000 50 év alatti nőnél alakul ki a betegség.

4. A méhnyakkenet nem mutatja ki

A Target Ovarian Cancer és a YouGov 2019-es kutatása szerint minden ötödik nő tévesen azt gondolja, hogy a méhnyakkenet kimutatja a petefészekrákot, valójában azonban nincs teszt annak kimutatására.

Ma már tünetkövető mobilapplikáció segíthet abban, hogy feljegyezzük, milyen gyakran pisilünk, tapasztalunk hasfájdalmat és puffadást, valamint minden egyéb olyan változást, amelyről fontos lehet az orvosunknak tudnia.

5. Nem ugyanaz, mint a méhnyakrák

Sokféle nőgyógyászati rák létezik, többek között a méhnyakrák, a petefészekrák, a hüvelyrák és a szeméremtestrák. Mindegyik ráknak más-más jelei és tünetei vannak.

6. Gyakoribb, mint gondolnánk

A Cancer Research UK szerint az Egyesült Királyságban évente körülbelül 7500 új petefészekrákos eset fordul elő. Mivel a legtöbb nőt akkor diagnosztizálják, amikor a rák már elterjedt, körülbelül 45%-uk 5 évig vagy tovább éli túl a rákot.

(Independent)

Nyitókép: Pexels