Sokat stresszelsz? Egy vitamin hiánya okozhatja ezt az állapot

Sokat stresszelsz? Egy vitamin hiánya okozhatja ezt az állapot

Egy Omega 3 zsírsav alacsony szintje okozhatja a problémát.

A rossz alvás lehet az egyik jele az Omega 3 hiányának, mutatta ki egy tanulmány. A gyenge alvásminőség emellett kognitív és viselkedési problémákat, valamint általános rossz egészségi állapotot is okozhat, olvasható a PsyBlog cikkében.

A DHA (dokozahexaénsav) egy omega-3 zsírsav, amely algákban, halakban és más tengeri táplálékokban található, és az agy és a szem retinájának egyik legfontosabb szerkezeti zsírsava.

A DHA magasabb vérszintjét összefüggésbe hozható a jobb alvással, a kevesebb alvászavarral és paraszomniával, beleértve a rendellenes mozgásokat alvás közben, a rémálmokat és alvajárást.

Egy rosszul alvó gyerekek egy csoportját vizsgáló tanulmány azt mutatja, hogy 16 hétig napi 600 mg algaforrásból származó DHA pótlása jelentősen helyreállította az alvásukat, és olyan problémák csökkentetésében segített, mint az alvási szorongás, a lefekvés elleni ellenállás és az éjszakai folyamatos felébredés.

Azok a gyerekek, akik Omega 3 DHA-val való kiegészítést kaptak, egy órával többet aludtak és éjszakánként héttel kevesebb ébredési epizódjuk volt.

A DHA alacsony szintje összefüggésbe hozható az elsősorban az agyban termelődő hormon, a melatonin alacsonyabb szintjével, amely az alvás-ébrenlét ciklust szabályozza. Utóbbi tartja fenn az alvásritmust és vezet ahhoz, hogy minden este rendszeresen elaludjunk, és minden reggel szabályos időben felébredjünk.

Paul Montgomery professzor, a tanulmány vezető szerzője elmondta, aggasztó, hogy az általános lakossági mintában tízből négynél klinikai szintű alvásproblémákat találtak.

„A szervezetben Omega 3 és Omega 6 zsírsavakból előállított különféle anyagokról régóta ismert, hogy kulcsszerepet játszanak az alvás szabályozásában. Például a DHA alacsonyabb arányát összefüggésbe hozták a melatonin alacsonyabb szintjével, és ez összhangban van azzal a megállapításunkkal, hogy az alvásproblémák nagyobbak azoknál a gyermekeknél, akiknek alacsonyabb a DHA szintje a vérben”

– fogalmazott.

Az agy tobozmirigyében található Omega 3 DHA és az Omega 6 zsírsav AA (arachidonsav) egyensúlya fontos a melatonin termelés szabályozásában. A megnövekedett DHA és Omega 6 zsírsav AA aránya növeli a melatonin kiválasztását, és így csökkentheti az alvászavarokat.

Dr Alex Richardson, a tanulmány társszerzője hozzátette, hogy az általuk publikált korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a vér Omega 3 DHA szintje ebben a 7-9 évesek általános populációjában összességében riasztóan alacsony volt, és ez közvetlenül kapcsolódhat a gyerekek viselkedéséhez és tanulásához.

„A rossz alvás segíthet megmagyarázni ezen összefüggések egy részét.”

Nyitókép: Unsplash