lazac

Az 5 legegészségesebb tengeri étel, ami nem is hizlal

Több fehérjéhez és omega-3 zsírsavhoz jut a szervezet, és még a szívbetegségek és a sztrók kockázata is csökken ezeknek a tengeri herkentyűknek a fogyasztásával.


Számos kutatás támasztja alá, hogy életünk hosszabb és egészségesebb lesz, ha több halat eszünk, ráadásul még a fogyókúránkat is megsegíti. Összegyűjtöttük a RealSimple cikke alapján a legegészségesebb zsíros halakat és tenger gyümölcseit.

​Mi az a zsíros hal?

Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége (American Heart Association) heti két adag zsíros hal fogyasztását javasolja. Ide tartozik a lazac, a tonhal, a makréla, a hering, a tavi pisztráng és a szardínia.

A hal nagyszerű fehérjeforrás, de igazi előnye a benne található omega-3 zsírsavak, amik az agy egészségéhez is elengedhetetlenek, és gyulladáscsökkentő funkciót is betöltenek a szervezetben.

1. ​Garnélarák

\u200bGarn\u00e9lar\u00e1k

Fotó: Shutterstock

A garnélarák a legkönnyebben és leggyorsabban elkészíthető a tenger gyümölcsei közül: elég mindössze két perc sütés oldalanként, és kész is a vacsora. Jó tacóhoz, salátákhoz és grillezett garnélarákos panzanellához is.

Emellett Nagyon alacsony a kalóriatartalma (egy darab mindössze 84 kalóriás), ráadásul nagy mennyiségű fehérjét, vasat és cinket, valamint omega-3-at tartalmaz.

​2. Rák

\u200bR\u00e1k

Fotó: Shutterstock

A rákot egész évben érdemes fogyasztani, nem csak különleges alkalmakkor. Fajtától függően adagonként 80 és 100 kalória között mozog, és 16-20 gramm fehérjét, valamint 350-400 milligramm omega-3 zsírsavat tartalmaz. Használjuk gyors és egyszerű rákpogácsákhoz vagy krémes ráklevesekhez.

​3. Lazac

\u200bLazac

Fotó: Shutterstock

A lazac tele van omega-3 zsírsavakkal, és szuper egyszerűen elkészíthető. Kezdetnek próbáljuk ki a serpenyős lazacot burgonyával és brokkolinivel vagy egyszerűen csak csepegtessünk egy kis olívaolajat a filé tetejére, szórjunk rá tengeri sót, és süssük 20 percig 400 fokon.

​4. Fésűkagyló

\u200bF\u00e9s\u0171kagyl\u00f3

Fotó: Shutterstock

A fésűkagyló elkészítése félelmetesnek tűnik, mert nem változtatja sütés közben a színét, pedig valójában nem nehéz. Először papírtörlővel töröljük szárazra, majd forró, kiolajozott serpenyőben süssük mindkét oldalát aranyszínűre (2-3 perc oldalanként). Tálaljuk quinoával, garbanzo tésztával vagy salátával. 3-4 fésűkagyló körülbelül 96 kalóriát, 12 gramm fehérjét és 22 milligramm kolint tartalmaz.

​5. Tőkehal

\u200bT\u0151kehal

Fotó: Shutterstock

A tőkehal nagyszerű választás azoknak, akik úgy gondolják, hogy nem szeretik a hal ízét − alig érződik, ha a sült tőkehalat paradicsommal és kapribogyóval párosítjuk. Vagy vonjuk be könnyű panírba, süssük 10-12 percig 450 fokon, de tacókba is kiváló. Az atlanti tőkehal hihetetlenül kalóriaszegény étel, nincs benne sem teljes, sem telített zsír.

Nyitókép: Shutterstock