
Ezért nem kéne banánt tenned a smoothie-ba egy új kutatás szerint
Különösen, ha bogyós gyümölcskeveréket készítünk.
A banán és a bogyós gyümölcsök a turmixok és smootihe-k népszerű elemei, de nem biztos, hogy jó kombinációt alkotnak, legalábbis a Food & Function című szaklapban megjelent tanulmány szerint. Valójában a banán bogyós gyümölcsökkel való turmixolása csökkentheti a turmix tápértékét.
A banán gyakran a kiadós turmixok fő összetevője, mivel ízt és állagot is jól biztosít és elég sűrű ahhoz, hogy jóllakottan tartsanak a következő étkezésig. Táplálkozási szempontból jó rost-, kálium- és B6-vitaminforrás, valamint némi magnéziumot, C-vitamint és fehérjét is biztosít.
Ha azonban banánt használunk egy turmix elkészítéséhez, válogassuk meg, hogy mivel párosítjuk. Kiderült, hogy a banánban megnövekedett a polifenol-oxidáz (PPO) nevű enzim szintje, amely felelős a barnulásáért, amikor felvágják.
Ha egy magas PPO-szintű gyümölcsöt magas flavanol-tartalmú (természetes egészséges vegyületek) gyümölccsel kombinálunk, az csökkentheti a szervezet által elfogyasztott flavanolok szintjét.
Ez is érdekelhet: 3 egészséges smoothie a szakértő szerint
A flavanolok megtalálhatók a mangóban, az ananászban, a körtében, az áfonyában, a szederben, az eperben és a kakaóban, amelyek mind gyakori turmix-összetevők, és az általános egészségünk szempontjából is létfontosságúak.
„Az elmúlt 20 év kutatásai azt mutatták, hogy a flavanolok segíthetnek az egészség megőrzésében, ahogy öregszünk”
– mondja Dr. Javier Ottaviani, a tanulmány vezető szerzője és a Davis-i Kaliforniai Egyetem táplálkozástudományi tanszékének adjunktusa.
„Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent egyik nagy és szigorú klinikai vizsgálat például kimutatta, hogy napi 500 mg flavanol bevitele 27%-kal csökkentette a szív- és érrendszeri halálesetek számát, beleértve a szívrohamot és a sztrókot is”.
Fotó: Esin Deniz/Shutterstock
A Táplálkozási és Dietetikai Akadémia (AND) továbbá azt ajánlja, hogy az embereknek naponta 400-600 mg flavanolt kellene fogyasztaniuk a kardiometabolikus egészség támogatása érdekében.
„A kardiometabolikus egészség hozzájárul az egészséges élettartamhoz azáltal, hogy csökkenti a szív- és anyagcsere-betegségek, köztük az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázati tényezőit"
– magyarázza Ottaviani.
Más kutatások szerint a flavanolok antibakteriális, vírusellenes, gyulladáscsökkentő és neuroprotektív tulajdonságokkal rendelkeznek. A tanulmányok arra is utalnak, hogy prebiotikus potenciállal rendelkeznek, ami fontos az egészséges bélrendszer fenntartásához.
A Readingi Egyetemmel való együttműködésben, az Ottaviani és kutatótársai által a Kaliforniai Egyetem vezette vizsgálat azért jött létre, mert
„nagyon gyakorlati szinten szerettük volna megérteni, hogy a hétköznapi élelmiszerek és ételkészítmények, például a turmixok, hogyan befolyásolhatják a flavanolok hozzáférhetőségét, hogy a szervezetbe kerüljenek a bevitel után”
– mondja Ottaviani.
A tudósok korábbi vizsgálatokból tudták, hogy a flavanolokat a polifenol-oxidáz képes lebontani. Azonban „nem voltak olyan korábbi tanulmányok, amelyek azt vizsgálták volna, hogy a banán befolyásolhatja-e a flavanolok felszívódását”.
A vizsgálathoz a kutatók nyolc egészséges, 25 és 60 év közötti férfi résztvevőt vizsgáltak. Az étrendjükben lévő flavanolok szintjének ellenőrzése érdekében az alanyokat arra kérték, hogy a vizsgálati napokat megelőző napon és a vizsgálati napok alatt alacsony flavanol tartalmú étrendet kövessenek.
A vizsgálat minden résztvevője kapott egy magas PPO-aktivitású, banánból és mandulatejből álló turmixot, valamint egy másik, alacsony PPO-aktivitású turmixot (eper, áfonya, szeder, málna, víz, mandulatej és joghurt keveréke). Az alanyok kontrollként egy (kakaókivonatot tartalmazó) flavanol kapszulát is bevettek. A különböző turmixokhoz kis mennyiségű kakaókivonatot is adtak.
Miután elemezték a résztvevők vér- és vizeletmintáit, hogy megmérjék a flavanolok mennyiségét a szervezetükben, a kutatók felfedezték, hogy a vegyes bogyós gyümölcsökből készült turmix fogyasztása után az alanyok flavanolszintje hasonló volt, mint a kontrollcsoporté, de a banán turmix fogyasztása 84%-kal alacsonyabb flavanolszintet eredményezett a szervezetükben.
Ez azt jelenti tehát, hogy a banán magas PPO-tartalma elpusztította a flavanolokat, gyakorlatilag értelmetlenné téve a banán-eper turmix fogyasztásának ötletét.
Ottaviani szerint nagy valószínűséggel ugyanez lenne az eredmény a nőknél is.
„Az eredmények azt mutatták, hogy a PPO hatása a flavanolok elérhetőségére a turmix elkészítése során, a fogyasztás előtt következett be. Emiatt a nemi különbségek kevésbé relevánsak a vizsgálat szempontjából, és úgy véljük, hogy az eredmények általánosíthatók férfiakra és nőkre egyaránt.”
A tanulmány eredményei alapján tehát, érdemes lehet átgondolni a bogyós gyümölcsök és a banán használatát ugyanabban a receptben.
„A banán továbbra is nagyszerű gyümölcs és remek lehetőség a turmixok elkészítéséhez, de nem, ha a flavanolok megtartása a célod a turmixban”
– mutat rá Ottaviani.
A banán remekül illik egy turmixba mogyoróvajjal vagy más dióvajjal, illetve párosíthatjuk egy másik magas PPO-értékű gyümölccsel, például papayával, avokádóval vagy körtével. Ha egy gyümölcsös banánturmixot szeretnénk, de kevesebb PPO-val, próbáljuk meg ananásszal, naranccsal vagy mangóval kombinálni.
Nyitókép: Karen Culp/Shutterstock