Pitypangot fújó nő

Növekedik a pollenek száma: szénanátha tippek és trükkök

Szüntelen tüsszögés, folyós, vörös, forró orrfolyás, száraz, viszkető szemek és a zihálástól állandóan zúgó fej – a tavasszal beköszöntő szénanátha kimerítő tud lenni. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogyan tudjuk enyhíteni a tüneteket.

A Met Office meteorológiai szolgálat idén már kiadta az első riasztásokat a pollenre, és a probléma valószínűleg egyre súlyosabb lesz, ahogy megérkezik a tavaszi időjárás és a hőmérséklet emelkedik.

Miközben szeretjük a zöldellő fákat, füveket (a fűpollen a nyár beköszöntével a szénanátha leggyakoribb okozója) és a virágokat, a növények által kibocsátott pollenek számos allergiás reakciót váltanak ki.

A dublini Allergy Ireland klinika szerint az európaiak mintegy 25 százaléka szenved valamilyen orr-, orrmelléküreg- vagy mellkasi allergiától, és ez az arány a következő évtizedben 50 százalékra fog emelkedni. A szénanáthában szenvedőknek antihisztaminokat kell kéznél tartaniuk, és ha a helyzet nagyon rosszra fordul, keressék fel háziorvosukat.

Addig is, íme, hogyan enyhíthetjük legalább egy kicsit az irritációt.

1. Allergén figyelő alkalmazások

A My Pollen Forecast Pro UK-t az egyik legjobb alkalmazásként emlegetik a pollenszám és az allergének követésére. Ötnapos előrejelzéssel, napló funkcióval az allergiád nyomon követéséhez és élő pollentérképpel legalább segíthet felkészülni a szabadban.

Elérhető: App Store

2. Ablakok csukva tartása

Napsütés és kék égbolt? Természetes, hogy ki akarjuk nyitni az ablakokat. Sajnos azonban ez beengedheti az összes kellemetlen anyagot, ezért próbáljuk meg elkerülni, hogy a pollencsúcs idején, a késő reggeli és késő délutáni órákban kinyissuk őket, illetve csukjuk be őket éjszaka is, amikor magas a pollenszám.

3. Vazelin

Csodaszer, ha szárazak az ajkaink, a szemhéjunk vagy repedezett a bőrünk, ráadásul vazelin az orrunkat is megnyugtatja és védi. Próbáljuk meg bekenni vele mindkét orrlyukat, hogy enyhítse a fájdalmat, és felfogja az orrjáratokba kerülő polleneket.

4. Hűvös zuhany

Ha könnyezik a szemünk, és állandóan tüsszögünk, sokat segíthet egy frissítő, kellemesen hűvös zuhany hűsítő hatása. Nemcsak a tünetek enyhítésében segít, de érdemes hajat mosni és ruhát cserélni, ha hosszabb időt töltöttünk a szabadban dolgozva. Ha a zuhanyzás nem praktikus, tegyünk hideg kendőt az arcunkra, és feküdjünk le néhány percre.

5. Használt teafilter a puffadt szemekre

Rakjunk használt teafiltereket a hűtőbe, majd hideg borogatásként használjuk őket a duzzanat enyhítésére és a fájó, viszkető szemek megnyugtatására. Az uborkaszeletek is beválhatnak.

6. Szájmaszk

A koronavírus-világjárvány során a mindennapjaink részévé vált szájmaszkokat akár a pollenszemek kiszűrésére is használhatjuk.

7. Teljes szemet takaró napszemüveg

Az angolul wrap-around-nak nevezett napszemüveg fokozott védelmet nyújt a szembe kerülő pollenek ellen, mivel egy ívelt lencsével szorosan körvonalazza a vonásainkat, amely teljes védelmet nyújt a szemnek, a körülötte lévő bőrnek és a perifériás látásunknak.

(Independent)

Nyitókép: Unsplash