A csörgő ébresztőórát lenyomó, ágyban fekvő nő

Mit tesz valójában velünk a szundi gomb megnyomása?

Egy friss tanulmány szerint a felnőttek 57 százaléka szokott az ágyban maradni az ébresztőóra második (vagy harmadik, akár negyedik) felszólításáig, hogy keljen fel.

Nehéz ma már találni olyan okos telefont vagy ébresztőórát, amin ne lenne szundi gomb, mellyel újra és újra késleltethetjük a felkelés idejét. Egy új kutatás szerint azonban a szundi kifejezetten rossz hatással van ránk, olvasható a ScienceAlert cikkében.

Az alváskutatók úgy gondolják, hogy az ébresztőórák elméletileg megszakíthatják az alvási ciklusunkat, ami megnehezíti az ébredést. Ha még néhány percre elhallgattatjuk az ébresztőt, azzal csak a következő alvási ciklusba ringatjuk a testünket, hogy aztán az újra megszakadjon.

A szundi gombot ért sok negativitás ellenére annak hatásáról kevés a konkrét adat, a legtöbb információ az alvással vagy stresszel kapcsolatos viselkedésről szóló tanulmányokból származik.

„Az orvosi intézményrendszer általában ellenzi a szundit, de amikor megnéztük, milyen határozott adatok léteznek, nem találtunk semmit. Most már rendelkezésünkre állnak adatok, amely bizonyítják, milyen gyakori problémáról is van szó, és még mindig nagyon sok mindent nem tudunk”

– mondja Stephen Mattingly idegkutató, az Indiana állambeli Notre Dame Egyetem munkatársa.

A 450 felnőtt résztvevőt bevonó vizsgálat a napi alvásfelméréseken és a viselhető eszközökön rögzített adatokra támaszkodott, és megállapította, hogy a nők 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel szundikálnak, mint a férfiak. Eközben a megrögzött szundikálók kevesebb lépést követtek a napok során, mint az önjelölt nem szundikálók, és az alvászavar több jelét mutatták alvásmintáikban.

Emellett az alvási preferenciákat is figyelembe vették. Kiderült, hogy az éjszakai baglyok gyakrabban használták a szundi gombot, és általában fáradtabbak voltak, és a fiatalabbak is gyakrabban szundikáltak.

Mindez nem jelent közvetlen ok-okozati összefüggést a szundikálás és a későig való fennmaradás vagy a napközbeni kevésbé aktív élet között, de azt mutatja, hogy míg az egyik embernek jól esik a szundikálás, a másiknak nem feltétlenül. Ahogy a korábbi kutatások is mutatják, mindannyian másképp alszunk.

Talán nem meglepő, a szundikálók inkább a pozitívumokat látják a szunyókálásban, mint például a jobb hangulatot és az éberséget, míg a nem szundikálók hajlamosabbak voltak nem egyetérteni a lehetséges jótékony hatásokkal. A szundi gomb megnyomásának fő okai között szerepelt, hogy a személyek nem tudnak kikelni az ágyból az első ébresztő pillanatában, valamint az, hogy kényelmesebb az ágyban maradni. A kutatók azonban rámutattak arra a tényre, hogy az Egyesült Államokban minden harmadik személy ember nem alszik eleget, mint sokatmondó, amely sokatmondó és fő ok, amiért a vizsgálatban résztvevők több mint fele szundikáló volt.

„Kritikus, hogy ezek a statisztikák csak egy kis populációra nézve reprezentatívak, amely valószínűleg a legjobb helyzetben van az alvási szokások tekintetében. Fogalmunk sincs a különböző korcsoportokról, például a tinédzserekről, az alacsonyabb jövedelmű háztartásokról vagy bármely olyan népességről, amely történelmileg sokkal alváshiányosabb, mint a tanulmány válaszadói”

– fogalmazott Mattingly.

A vizsgálatot végző kutatócsoport nem mondta ki, hogy a szundi jó vagy rossz számunkra, ehelyett azt hangsúlyozta, hogy az ébresztés szükségessége valószínűleg nem tesz jót általános egészségi állapotunknak.

Vagyis, a több alvás a kulcs, mint a szundi gomb többszörös nyomogatása – a megfelelő hosszúsága és rendszeres menetrendje, valamint a lehető legnyugodtabb, zavartalan alvás.

Ami a szundikálást illeti, a kutatók részletesebb tanulmányokat szeretnének látni annak hatásairól nagyobb embercsoportokon, nemcsak azért, hogy megismerjék a szundi gomb megnyomásának lehetséges negatívumait, hanem a pozitívumokat is.

„Ha szundikálsz és éberebb vagy, amikor a volán mögé ülsz, hogy munkába indulj, az előnyös és hasznos lehet. Ha csökkenti a koffeinfüggőséget, az más. Nem egyformán rossz – hasonlóan a stresszhez. Néhány stressz jó – ezért van az üss vagy fuss válaszunk. Vannak idők és helyek, amikor és ahol ez bekövetkezik. Lehetnek olyan esetek, amikor a szundi gomb megnyomása valóban előnyös”

– tette hozzá Mattingly.

Nyitókép: Shutterstock