Hasát kezével átfogó várandós nő

Valóban megnehezíti a stressz a teherbeesést?

Egy új tanulmány ad választ a kérdésre.

Az Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica című szaklapban megjelent új kutatás szerint a stressz befolyásolhatja a nők termékenységét, vagyis annak valószínűségét, hogy egy menstruációs cikluson belül teherbe esnek.

A vizsgálatban 444 teherbe esni próbáló nőnél vizsgálták az allosztatikus terhelést, amely a krónikus stressz és az életesemények halmozott elhasználódását jelenti. A magasabb allosztatikus terhelési pontszámmal rendelkező nők –kilenc mutató, például a vérnyomás, a vércukorszint, a kortizol, a noradrenalin és a koleszterinszint alapján – kisebb valószínűséggel estek teherbe egy éven belül.

Az 5-6-os allosztatikus terhelési pontszámmal rendelkező nőknél például 59%-kal csökkent a termékenység a 0-s pontszámmal rendelkezőkhöz képest.

Agg\u00f3d\u00f3 fiatal n\u0151, aki a terhess\u00e9gi teszt eredm\u00e9nye miatt izgul

Fotó: Shutterstock

„Amit találtunk, új ötletet ad a fogamzás előtti tanácsadáshoz. De nyilvánvalóan az, hogyan lehet objektíven felmérni a stresszt, összetett tudományos kérdés, és az is égető probléma, hogyan lehet beavatkozni és csökkenteni a krónikus stressz hatását, ezeket mind tovább kell tanulmányoznunk”

– mondta Dr. Bei Wang vezető szerző.

Nyitókép: Shutterstock