Hasát fogó várandós anya, kék háttér előtt

A terhességi hipertónia egyre gyakoribb a Z generációs nők körében

A Z generáció tagjai és a milleniálok (Y generáció tagjai) körében körülbelül kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki magas vérnyomás a terhesség alatt, mint a Baby boom generációhoz tartozó nőknél – derül ki egy tanulmányból. Ez olyan állapotokat foglal magában, mint a preeklampszia (terhességi toxémia) és a terhességi magas vérnyomás.

Általában úgy tartják, hogy a terhesség alatti magas vérnyomás kialakulásának esélye az anya életkorával együtt nő, de az életkor figyelembevétele után a kutatók felfedezték, hogy az 1981-ben és utána született nők még mindig nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

„Bár a megfigyelt generációs változásoknak számos oka lehet, feltételezésünk szerint ez nagyrészt a szív egészségének megfigyelt generációs romlásának köszönhető. Azt látjuk, hogy az újabb generációkban egyre több ember lép kezdi a terhességét olyan kockázati tényezőkkel, mint az elhízás”

– idézi Dr. Sadiya Khan-t, a tanulmány társszerzőjét és a chicagói Northwestern University Feinberg School of Medicine adjunktusát a Medical Xpress.

Hozzátette, a tét nagy.

„A terhesség alatti magas vérnyomás a vezető halálozási ok mind az anya, mind a baba számára. A terhesség alatti magas vérnyomás a szívelégtelenség és a sztrók fokozott kockázatával jár az anyánál, valamint a baba koraszülöttségének, növekedési zavarainak vagy halálának fokozott kockázatával.”

A kutatók a National Vital Statistics System Natality Database (Születési adatbázis) adataiból merítettek számokat, amely több mint 38 millió nő adatait tartalmazta, és az 1995 és 2019 között bekövetkezett első terhességekre összpontosított.

Ezek a számok lehetővé tették számukra, hogy a terhesség alatti magas vérnyomással kapcsolatos rendellenességeket összevessék az anyák születési évével és faji vagy etnikai hovatartozásával. A kutatók azt találták, hogy a legmagasabb arányok az amerikai indián, az alaszkai őslakos és a fekete nők körében voltak.

„Ez az első olyan többgenerációs tanulmány, amely az anya életkorán vagy a szülés naptári évén túlmutat, hogy megértse a terhesség alatti magas vérnyomás mintáit. Ez különösen fontos, amikor a jelentős faji és etnikai egyenlőtlenségek örökségét vizsgáljuk ebben a magas kockázatú állapotban, amely nemcsak az anyát, hanem a babát is érinti. Ez a generációs egészségromlás ördögi körét indítja el azáltal, hogy az életet rosszabb szívegészséggel kezdjük”

– fogalmazott Khan.

Dr. Natalie Cameron társszerző, a Northwestern orvosi karának oktatója szerint az eredmények a szűrés új megközelítését teszik szükségessé.

„Ennek a munkának a közegészségügyi és klinikai üzenete az, hogy szélesíteni kell a szűréssel kapcsolatos szemléletünket, és ki kell terjeszteni a megelőzésre való összpontosítást minden korcsoportban a terhesség előtt és alatt, különösen a fiatalabbak körében, akiket hagyományosan nem tekintettek magas kockázatúnak.”

Khan egyetértett ezzel.

„A megelőzés és a korai felismerés életmentő lehet, és a születéstől kezdve javíthatja a jövő generációinak egészségét”

– tette hozzá.

Nyitókép: Shutterstock