Ez az étel csökkenti a vérnyomást már kis mennyiségben fogyasztva is
Mivel világszerte népbetegségnek számít a magas vérnyomás, rengeteg kutatás zajlik jelenleg is a témában. Egy új kutatás egy bizonyos tejtermékre hegyezte ki a vizsgálatokat, hogy milyen hatással van erre a kórra, és ez a joghurt.
Fotó: Shutterstock
Az eredményeik szerint nagymértékű javulásra számíthatnak a magas vérnyomásban szenvedők, ha minden nap fogyasztanak joghurtot.
Az International Dairy Journalban közölt adatok szerint még a kutatókat is lenyűgözte a joghurt a hipertóniára gyakorolt kedvező hatása, és egyértelművé vált, hogy sokkal nagyobb eséllyel lett normális azoknak az embereknek a vérnyomása, akik minden nap fogyasztottak ebből a tejtermékből – szemlézte a hamuesgyemant.hu.
Egészen pontosan a magas vérnyomásban szenvedő betegeknél jelentősen csökkent az úgynevezett szisztolés vérnyomás (ez a felső, magasabb érték, tehát a 120/80-nál a 120) és az átlagos artériás nyomás. És már kis mennyiségű fogyasztásnál is észrevehető volt a javulás.
Ez jó hír a hipertóniában szenvedőknek, hiszen egy olcsó, rendkívül finom, és sokféleképp variálható étellel sokat tehetnek az egészségük javításáért. A joghurt ráadásul tele van egyéb, jótékony hatású anyaggal is: a benne lévő élőflóra az emésztésünknek segít és az immunrendszerünket erősíti, kalciumtartalma pedig a csontjaink számára nélkülözhetetlen. Ezenkívül még kálium ls magnézium is van benne – a tudósok szerint épp e fontos anyagok nyertes kombinációja miatt lehet olyan előnyös hatással a vérnyomásra is.
Nyitókép: Shutterstock
- Ez a legjobb vérnyomáscsökkentő étel - IN ›
- Rákellenes hatású és jót tesz a szívnek a kardamom - IN ›
- 8 szívegészségügyi tény, amely megmentheti az életünket - IN ›
- E tápanyag csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát - IN ›
- Nem az egészségtelenségük miatt kerüljük el a gyorséttermet - IN ›
- 8 vízhajtó étel a puffadás és a vízvisszatartás leküzdésére - IN ›