sepru es lapat falra akasztva

8 takarítási hiba, amivel csak még koszosabbá tesszük az otthonunkat

Mindenkinek megvan a saját takarítási rutinja, amit az otthonában alkalmaz, ám nem árt néha ezeket felülvizsgálni, nehogy több rosszat, mint jót okozzunk a tevékenykedésünkkel. Mutatjuk a legnagyobb hibákat, amikkel épp a célunk ellen dolgozunk.1. Piszkos eszközöket használunk

Mielőtt nekiállunk a takarításnak, mindig ellenőrizzük, hogy megfelelő állapotban vannak-e az eszközök, amiket használni szeretnénk. Ezzel elkerülhetjük, hogy csak még jobban szétterítsük a lakásban a port, egyéb piszkokat vagy netán a baktériumokat. Leginkább a törlőrongyokra, szivacsokra, a seprű fejére és a vécékefére kell odafigyelnünk.

2. Fertőtlenítés előtt nem takarítunk

Persze, a legnagyobb félelmünk, hogy baktériumokat vannak az otthonunkban, ami érthető is. Ám ettől még nem végezhetünk alapos munkát, ha a fertőtlenítőszerek használata előtt nem tisztítottuk meg alaposan a felületet. Nem elég, hogy láthatóan nem lesz tiszta enélkül a terület, de ráadásul még a fertőtlenítő vegyszer sem tudja rendesem végezni a dolgát, ha morzsa, por vagy ételmaradék van a pulton.

3. Dörzsöljük a foltokat

Az első, ösztönszerű lépésünk mindjárt az, hogy ha folt kerül a ruhánkra, szaladunk a csaphoz, hogy megpróbáljuk frissen kidörzsölni, mielőtt beszárad. És bár valóban jobb nem megvárni, míg beszárad a folt, nem mindegy, milyen technológiával tesszük ezt. A dörzsöléssel például legtöbbször több kárt okozunk: jó eséllyel elterjed a folt, és a szövet mélyebb rétegeibe is behatol. Inkább egy tiszta ruhával itassuk fel a foltot, majd használjuk rá a szövet típusának megfelelő folttisztítót.

4. Túl hamar törölgetünk

two brown spray bottles on brown table


Fotó: Daiga Ellaby/Unsplash

A felületek megtisztításának leggyorsabb módja, hogy lefújjuk, letöröljük, és már mehetünk is tovább. A legtöbb esetben azonban alaposabb eredményt érhetünk el, ha hagyjuk a tisztítószert néhány percig hatni, és csak utána töröljük le.

5. Szivaccsal törölgetünk

A konyhai szivaccsal óvatosan kell bánni: az egész lakásban általában ezek hordozzák a legtöbb baktériumot, így, ha ezzel töröljük le mondjuk a konyhapultot, átvisszük oda is a mosogató kórokozóit. A törölgetéshez használjunk inkább mikroszálas törlőkendőt, a szivacsainkat pedig cseréljük le havonta, és két csere közt is rendszeresen fertőtlenítsük.

6. Ugyanazzal a törlőronggyal megyünk végig az egész lakáson

Ez talán nem is igényel túl sok magyarázatot: senki sem szeretné, ha a fürdőszoba kórokozói a konyhaasztalon kössenek ki.

7. Nem szellőztetünk eleget

Ez ugyan nem a lakás tisztaságát befolyásolja, de fontos és gyakori takarítási hiba: hogy nem szellőztetünk eleget. A tisztítószerek nagyon hasznosak, de többségük olyan anyagokat tartalmaz, amelyek belélegezve ártalmasak az egészségünkre, irritálják a légutainkat. Ezeket mindig nyitott ablaknál használjuk, és hagyjuk el a helyiséget, amint végeztünk a takarítással.

8. Lentről felfelé haladunk

Ha először a padlót takarítjuk fel, a polcokat és a pultot pedig csak utána, akkor adódhat úgy, hogy a leeső porszemek és morzsa miatt porszívózhatunk fel újra. Ne dolgozzunk a gravitáció ellen, fentről lefelé haladjuk, és a padlót hagyjuk a feladatsor végére.