Hogyan sajátítsuk el a boldogság tudományát?

Hogyan sajátítsuk el a boldogság tudományát?

Vajon a boldogság nagyrészt tanulható dolog, vagy inkább a sors egyik mellékterméke? Egy lenyűgöző és jól megalapozott BBC Sounds podcast-sorozatban Bruce Hood, a Bristoli Egyetem professzora és Emma Britton, a BBC munkatársa határozottan amellett érvel, hogy bizony a boldogság tanulható.


A boldogságot érintő tanácsokból sosem szenvedünk hiányt - a népszerű online bölcsességektől kezdve az önsegítő könyveken át az ismerőseink iránymutatásáig – mindenhonnan rengeteg kéretlen tanácsot kaphatunk.

A pszichológia és a kognitív tudományok legújabb kutatásaira támaszkodva a The Happiness Half Hour ügyesen egyensúlyoz a kulcsfontosságú eredmények bemutatása és a megbízható gyakorlati alkalmazások között a társadalomtudományok gyakran zavaros vizein. Ezeket Jason Clarkson és Lillie-Mae Stubbs "boldogsághackerek" anekdotái egészítik ki, akik tíz hét alatt a saját életükben próbálják ki a tudományból származó különböző bölcsességeket.

Tudjuk, hogy nem mindig egyszerű, és nem is tanácsos a kontrollált tudományos környezetből származó eredményeket azonnal ,,a vadonba" vinni. Ha bármelyik pszichológiai tanulmányt a kezedbe veszed, valószínűleg találkozol azzal a mondattal, hogy "további kutatásokra van szükség...". Ha tehát tanácsokért turkálsz a papírok között, valószínűleg nehezen fogsz találni olyat, ami könnyen alkalmazható lenne a mindennapi életedre.

De nyugodt lehetsz, a The Happiness Half Hour című könyvben bemutatott kutatásokat egy egyetemi kurzus tudományos szigorával kombinálják, nem utolsósorban azért, mert valóban egy ilyen kurzuson alapulnak. Mivel ez az első, teljes egészében a témának szentelt egyetemi kurzus, A boldogság tudománya nagy sikert aratott, mivel a hallgatók a magányosság csökkenéséről és jobb közérzetről számoltak be.

A műsor a boldogsággal kapcsolatos mítoszok eloszlatásával indul. A ,,boldogság" nem pusztán egy hedonista törekvés. A gyakran elvárt elragadtatás érzése elhalványul, még olyan életesemények hatására is, amelyek eredetileg a felhők közé repítettek minket. Ahogy tovább hallgatjuk, rájövünk, hogy a boldogság különböző gondolatok, érzelmek és cselekedetek egész sorának függvénye. Furcsa lehet ezt olvasni, de még a szándékos negatív gondolkodás is boldoggá tehet minket. A tizedik epizódban arra ösztönöznek bennünket, hogy gondolkodjunk el azokon az akadályokon, amelyek kisiklathatnak céljaink elérésében, képzeljük el a legrosszabbat, és dolgozzunk ki vészterveket. Ez nem jelenti azt, hogy az ellenőrizhetetlen életesemények pozitív fényben való értelmezése nem tesz csodát - nem meglepő módon a pozitív pszichológia is beleszól.

Az is érdekes, hogy mennyire rosszul tudjuk megjósolni, hogy egy adott tevékenységtől mennyi szenvedést vagy élvezetet kaphatunk; miért érdekli az embereket jobban, hogy kapcsolatba lépjenek velünk, mint azt várnánk; és miért jutnak el többen közülünk (még a kutyák is!) ahhoz a meggyőződéshez, hogy nincs más választásuk az életben, mint szenvedni.

A The Happiness Half Hour megment minket attól, hogy belefulladjunk a boldogságforrások mély tengerébe. Közérthető és hiteles betekintést nyújt a "boldogsággal" kapcsolatos jelenlegi kutatásokba – melyet egy könnyen emészthető tudományként és az alkalmazások átfogó keverékeként prezentál és igyekszik világosan és tömören átadni a lényegi infromációkat. Ez egy olyan podcast, amelyet érdemes elmenteni és újra elővenni, különösen azokban a pillanatokban, amikor emlékeztetni kell magunkat arra, hogy elménk milyen különböző módon csap be minket, és segít abban is, hogy hogyan állhatunk ellen a kísértésnek, hogy engedjünk a hibáinak.

Nyitókép: Shutterstock